1920 年代出產的麻雀

205 回覆
1413 Like 14 Dislike
珍藏
我意思係講
"值錢" 但唔賣得 ,
咁 "值錢" 其實無用
唔係副麻雀無用
有聲
想像到係一個英國老男人讀
我都諗起JUMANJI
正宗輸少當贏
琴棋書畫
整一副粥粉麵飯得唔得
典解要加返啲123456789
佢應該係古董象牙 揾人鑑定下就得

為進一步保護大象,2018年政府通過《保護瀕危動植物物種(修訂)條例》,分階段逐步淘汰本地象牙貿易,在給予象牙商人5年的緩衝期。2021年12月31日條例正式全面實施,禁止進口、再出口和為商業目的管有象牙。即除「古董象牙」外,本地象牙貿易即日起全面禁止。違反法例,最高可監禁10年和罰款1,000萬元。

所謂「古董象牙」,根據《條例》的定義是,在1925年7月1日之前已被大幅改動並製作成珠寶、飾物、藝術品、實用品或樂器等的象牙雕刻品。象牙貿易商如要證明一件象牙雕塑品是「古董象牙」並用作商業用途,需要透過鑑定、評估或經化驗所進行科學測試,獲證實符合定義才可以進行相關用途。因此,市面上目前還能買賣的象牙,必須是「古董象牙」,否則就是違法。
呢副鬼佬麻雀嚟,你阿嫲又識玩 scrabble ,即係佢係鬼婆?咁你老公應該係鬼佬,美國人,你中學時期過咗美國,所以有讀 to kill a mockingbird ,大學時期識你老公然後結婚,我估得啱唔啱?
我係奶奶呀~

我都分享曾經擁有

個時期通常係牛骨 鹿骨

如果係象牙照道理會用紅木盒

如果左上角有數字就係外貿牌比外國玩
宜家另一邊係梅蘭菊竹
以前既香港出品係唔同

而家香港比支那狗攪死曬

咩都成陣大陸味 冇曬呢啲華洋合一既出品
如果打全統咁打法
包你輸到督串魚蛋都冇錢
高汁 到而加仲保存咁好
應該好值錢
睇吓好冇影印幾張做backup 同幫啲牌清潔下?
啲點棒應該係
2符
10符
100符
500符
12萬同你收
有冇睇過皆大歡喜呀打馬吊用呢D計數
佢副野英文佢又係唯一一個識打麻雀
九成都係外國人
日麻隻白板先係全白
中國嗰啲有個框
雀界Sai
啱d 唔啱d 啦,哈
個post 主要目的都係share 由一個美國老婆婆收藏的百年麻雀pass 到去我手上,佢的子孫唔識玩呢樣中國玩意,我識(咁我老公而家都識嘅),都幾fascinating
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞