華盛頓郵報:烏機密評估俄羅斯干擾西方武器使其準確率下降,Excalibur只剩不到10%命中率因而被棄

69 回覆
19 Like 24 Dislike
二戰大大加速左噴射機發展
泠戰促成依家我地傾緊野的互聯網
今次明顯提升全世界軍隊用無人機
二戰每個小隊有通訊兵已經算戰爭科技進步,相信經過今次世界各國軍隊都會訓練前線部隊善用無人機
咁其實俄佬係用咩方法破解?
另外係俄烏恩怨好複雜
兩邊都係來自同一個實體,語言又接近,大概同台灣大陸國語分別,好多人兩地互有親戚,"俄粉紅"同中國粉紅一樣,都認為烏克蘭理應係自已領土,現實上烏克蘭亦係前蘇聯工農重地,佢地固然要西方支援。但如果自家冇技術都捱唔到今日
烏克蘭東西兩邊民心都係唔互通,未開戰前東邊好多係親俄,唔係2014年就唔會散得咁快,本來咁維持住拖住烏克蘭後腿歐美其實默認,但普京心急到想借唔准佢加入北約一次過成全帝國夢證明佢落錯算盤
依家對西方陣營都會係好事,俄佬起碼二三十年內係唔會有力對歐美全面開拖,同埋既然你都開拖就無妨直接介入扶助烏克蘭政府唔比親俄派空間(開左拖,親俄已經係"叛國"死罪,無得含糊)
sorry,講錯,自膠一打

台海先真
俄佬係唔可能好似當初算盤全面取勝甚至"烏克蘭公投入俄"了,血仇已經成,當有親人朋友現兜兜死晌俄羅斯炮火手就乜都唔駛再講,烏東親俄區偏偏就係受災最重,兩面都好難再和好,起碼在近呢兩代人人生內
點拉近?電戰干擾一向都有,
只係無咩機會實戰。
全世界軍事界都見到啦,點會見唔到

呢篇野已經講緊俄羅斯電子戰技術既提升,可以對西方武器造成干擾

仲有umpk 滑翔炸彈套件(學美國jdam er),柳葉刀無人機,fpv 自殺無人機(學烏軍)

同埋好多武器都得到實戰經驗同驗證,例如伊斯坎德爾彈道導彈 連烏軍肯定其性能
烏克蘭一早知俄羅斯核威脅得把口 打擊俄本土都唔係一次,而家係歐美唔敢比烏打擊俄羅斯本土

而家打緊仗仲咁多限制
嗱我回咗先

自由支子: 你哋臭閪支那XXXXXX.....
因為烏克蘭無北約整個配套,
無電戰機配合效果咪差一截
因為戰爭所以科研基本上無限budget

你睇下和平時期?又有等budget批又要照顧左膠也要睇倫理
高成本高精度武器最後係搵笨柒
俄佬可以用低成本無效化

到最後都係用返低精度亂炸,夠平量多先係王道
以中國為例,殺父仇人過左30年就可以攬頭攬頸番
電戰都低成本?
俄仔可以亂炸係因為烏克蘭無力反制啫
相比一發就幾十萬上百萬美元
咪低成本囉
有還有實用還實用,概念同實際應用係好多碼紙既事黎

前期海馬斯同神劍 效用顯著,到而家神劍已經無可用性,海馬斯大受影響已經係好大進步
海馬斯幾時大受影響?岩岩先示範打爆S-400
烏克蘭討論區嗰班公屋軍事提督唔係咁講㗎,次次開鋪講烏克蘭吹撚到科幻小說魔界反攻咁

啲標題作到有幾大得幾大,又f16又呢樣嗰樣,鳩噏當秘笈純粹精神自慰
唔係烏克蘭只可以守唔可以攻

從來冇人唔畀佢反攻,而係佢反攻兩次失敗,烏克蘭國防部貪污太嚴重最近貪撚到條防線可以冇撚埋

幾個月嘥咗萬條人命推返嚟嘅防線,地雷冇乜鳩都冇,畀俄羅斯軍隊輕鬆穿越失地

根本一早講過f16升級版係唔會贏到而家俄羅斯空軍攞到air supremacy
人哋公屋軍事戰略提督嚟㗎
果碌atacms 雖然都係由海馬斯發射
證明S-400反導彈能力係零
唔係要贏晒空優,只要做到戰場阻隔就可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞