華盛頓郵報:烏機密評估俄羅斯干擾西方武器使其準確率下降,Excalibur只剩不到10%命中率因而被棄

69 回覆
19 Like 24 Dislike
華盛頓郵報原文(付費):
https://www.washingtonpost.com/world/2024/05/24/russia-jamming-us-weapons-ukraine/

好辛苦先為大家搵到免費渠道(僅供學術研討之用,如有能力請支持付費訂閱)
https://archive.ph/1K5Or

GOOGLE 翻譯:

基輔—根據烏克蘭高級軍事官員和烏克蘭內部機密評估,烏克蘭的許多美國製造的衛星導引彈藥未能抵禦俄羅斯的干擾技術,促使基輔在有效性大幅下降後停止使用西方提供的某些類型的武器。華盛頓郵報。
俄羅斯對現代西方武器的導引系統進行幹擾,包括Excalibur GPS導引砲彈和高機動砲火箭系統(HIMARS),該系統可以發射一些射程可達50英里的美製火箭,削弱了烏克蘭的能力為了保衛其領土,基輔官員迫切尋求五角大廈的幫助,以獲得武器製造商的升級。
俄羅斯打擊高科技彈藥的能力對烏克蘭及其西方支持者俱有深遠影響——可能為中國和伊朗等對手提供藍圖——這也是莫斯科軍隊重新獲得主動權並繼續推進的關鍵原因。
例如,根據烏克蘭的機密評估,美國設計的 Excalibur 砲彈的成功率 在幾個月內急劇下降,擊中目標的率不到 10%,直到烏克蘭軍方去年放棄這些砲彈。

......

HIMARS發射器在俄羅斯入侵的第一年因成功打擊敵後彈藥庫和指揮點而受到慶祝。
但到了第二年,「一切都結束了:俄羅斯部署了電子戰,衛星訊號失效,HIMARS 完全失效,」另一位烏克蘭高級軍事官員表示。 “這種無效性導致越來越多地使用非常昂貴的砲彈來攻擊低優先級目標。”

烏克蘭軍事文件沒有評估從 HIMARS 發射器發射的 M30 或 M31 導引彈藥。但在一月份,烏克蘭軍事指揮部撰寫了一份政策文件,敦促西方支持者提供替代方案:也可以從多管火箭系統發射的 M26 集束彈藥。這些技術含量低的非導引火箭彈具有抗干擾能力,即使射擊不精確,集束子彈藥仍能擊中大範圍目標。
......

「俄羅斯人將學習如何對抗它,」第二位烏克蘭官員說。 “這就是軍備競賽的運作方式。”

--------------------------------------------------------------------------

除左Excalibur神劍導引炮彈幾乎完全失效直接被棄用,美國海馬斯HIMARS導引火箭都被受到好嚴重既影響

好多人高估左西方高科技武器既效用,睇少左俄羅斯既科研能力,俄羅斯都係實戰慘痛既教訓中吸收緊經驗

引證左高科技唔一定可靠,實戰就係你有穿牆計,我有過牆梯,武器無話高唔高科技,只有適唔適合

最終問題可能只能靠鐵同血去解決...

有乜想法都可以下面回覆,但係記得唔好人攻擊
有乜想法都可以下面回覆,但係記得唔好人攻擊
其實條戰線停左幾耐
俄又想收地停戰止損 烏反攻又打唔入 好撚冇意思
戰爭使科技進步
呢個係必然過程

好似二戰前25mm 37mm戰防炮, 反坦克槍呢類已經夠打同期坦克
但短短8年, 戰防炮要去到重型88mm先對付到蘇製重戰車

而家打左2年幾, 大家都將理論嘅野,不停咁魔改去配合實戰需要
遲早要回復番用投石機,無L得班俄狗干擾
今晚日先睇完ATACMS炸左s400
其實過咗第一年都已經知道呢場場冇乜可能喺戰場上解決㗎喇,一定係透過談判完結

烏克蘭喺西方幫助底下,俄羅斯根本冇辦法可以奪取烏克蘭全境,但係同一時間烏克蘭亦都冇辦法反攻,擊退俄羅斯,咁雙方進入僵持嘅時候,唯一解決方法就係談判

咁談判就講籌碼,所以大家都要盡量去攞多啲地方,好似而家普京拋出嚟第一口價就係原地止損,𠵱家睇吓西方點回應
都係要等拎制空 再JDAM(有慣性導航冇得干擾)
F-16本身又話5月頭 而家都未有影
但係俄羅斯而家拉近緊同西方既科技差距
其實最大問題係,烏克蘭只可以守唔可以攻,俄羅斯基本上響冇威脅下想點都得,做研究又得做武器又得,大把空間諗對策
邊隻屎眼見到俄佬拉近緊
唔人身攻擊仲可以有咩想法
戰機要年尾啦
宜家清下對面防空先
為戰機開定路
學返俄羅斯整滑翔航空彈
反正人命唔值錢
主要係唔好人身攻擊樓主我

我要睇文開post,仲要搵埋免費渠道,其實好辛苦,大家體諒下
二戰後期,德國武器技術上其實比盟軍先進一兩代,好多盟軍機師平生未見過噴射機,初初真係比人打中都唔知乜事,豹型坦克更加係美軍次次要四架雪曼換佢一架,畢比特套Fury情節絕唔係誇張
不過係德軍戰略成日犯大錯,關鍵時刻出晒事,好似D Day希特拉自已未醒冇人敢叫佢冇直接命令出唔到裝甲部隊,呢D先係死穴
俄軍好多次戰略嚴重失誤,開拖初期遠遠低估烏克蘭戰役,建立唔到空中走廊就搞到冇左速戰速決優勢,西方國家初初甚至認為烏克蘭頂到一星期已經好叻,係諗唔到第一波烏克蘭靠自已已經擋住
依家用咁大代價,其實都只係南部個一帶,講好多次大進擊但到今日都係冇大變動,二戰中間都有好多咁"悶場"大家冇大進退,講邊個最終贏都重係太早,咪忘記二戰大小戰役都成五六年時間
同二戰一樣,最終好多野係靠談判籌碼,俄佬好明係唔會做到全控烏克蘭,德軍二戰一個月已經全佔波蘭咁先至係真打贏
烏克蘭都唔係做唔到部份優勢,黑海艦隊至少唔敢再泊克里米亞,黑海艦隊真係黑海浸浴缸唔敢出,呢點已經係優勢,俄佬一開戰就想佔薩德隆,烏克蘭最多亦差不多係唯一港口,但到依家都未做到最多放下飛彈,烏克蘭依然有小麥出口。烏克蘭有名中歐糧倉,出到小麥已經係一大收入
唔大規模攻擊俄狗本地真係冇得搞,人地大後方不停供給前線,都未計支那北泡伊朗嗰堆幫拖
錯,呢場戰爭係無可能談判解決。
只會係絞肉機

1)打到一方頂唔順崩潰,

2)或者打到雙方都頂唔順停火,但無談判,
猶如南北韓,無協議無和談停火,
但會有零星戰鬥。
烏克蘭唔係冇本身軍工業,海皇星導彈已經好出名,呢d 地方係無需理美國佬點限制,美國佬根本唔想佢地炒埋克里米亞,但近期多次得手美國佬已經冇聲出,專搞俄國產油煉油廠都唔係西方陣營想,同樣地烏克蘭靠自已去攬炒費事再理歐盟美國點睇
韓戰係冇協議冇和談停火
俄羅斯果隻umpk 都係學美國jdam-er , 但係用最平最簡陋既工藝去整,所以產量大又平;

烏克蘭要靠美國供貨,就算唔洗比錢,數量都受限
破解你嘅破解,嚟緊會進步得好快
2014年佔克里米亞就係2咁
2014到2022間親俄民兵(或者根本係俄軍扮)係同烏克蘭不時有交火
亞速營都係咁背景成立
不過都係個句,2014戰爭正正係香港佔中,所以可能香港少人留意
澤連斯基前兩任一直有搵北約重新裝備及訓練部隊,俄軍第一階段贏唔到都係因為咁
烏克蘭依家正正係想唔理咁多攬炒,俄佬先至頻頻有動作亮下戰術核武
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞