武漢新教師學習團最新消息

214 回覆
339 Like 12 Dislike
返大陸唔叫雞咁返去做咩呀
教師學習團咁快比個新傻仔教師玩爛左,後面D阿sir就冇野玩了
黐線 工費就等結買晒一日24個鐘啊
咁做乜撚嘢班狗又有得「休班」
你番工有無放工時間?放工之後老闆限制你去邊?
真 好似呢個世界得返狗先至可以休班咁
中國香港都咁上下
玩串咗個party
一個人玩串party獨樂樂影響眾樂樂
屌, 不如改去大嶼山寶蓮寺上堂啦
你估返咗酒店10:30報到咗就出唔到去?就算唔出去都可以叫外賣
教師學習團22:30宵禁 最新武漢團發放備忘 有團員稱禁足酒吧

【明報專訊】早前一名中學男教師參與前往武漢的「新入職教師內地學習團」期間,疑在當地足療店遭公安帶走,無法隨團回港。另一武漢學習團本周啟程,本報取得教育局向團員發放的「學員備忘」,新增要求團員「須於晚上10時30分或之前返回下榻的酒店」。有隨團教師向本報稱,教育局亦提醒他們勿前往酒吧。

「不擅自離隊,不單獨行動」
以往教育局舉辦的學習團不設宵禁,本報取得新一份用於本周武漢團的「學員備忘」,新增要求團員在晚上10時半或之前返回下榻酒店,並在學習團期間聆聽指示緊隨大隊,「不擅自離隊,不單獨行動」。備忘亦提醒,教育局會嚴肅跟進教師違法或失德行為,「學員須為個人行為承擔法律責任」。

教師:召妓風波後新增要求
早前一名中學男教師赴武漢考察後,未隨團在本月11日返港,最先網傳他因召妓被捕,其後被指在當地足療店遭公安帶走,協助調查。事發後首個學習團本周三(22日)出發,同樣前往武漢考察4天。隨團的教師A昨向本報表示,教育局上月底辦簡介會時,尚未限制團員須於晚上10時半返回酒店,事發後才在「學員備忘」新增要求。

教師A稱,團員在考察期間會分組,各設教師組長,現由組長每晚確認組員有否返抵酒店;又透露教育局人員曾提醒全團逾百名教師不得前往酒吧等地點。他稱,每天行程至傍晚6時許才結束,其後須自費乘車外出用膳,認為局方的宵禁時間「太早」,令團員「沒空間」飯後遊覽城市,了解市貌,建議將宵禁時間延至午夜12時。

教工會主席黃建豪稱,新入學教師在爭議事件後均非常警覺,會特別小心選擇到訪的場所,相信不會發生同類事件,但他可理解教育局新設宵禁的做法,認為宵禁定於晚上10時半「算是合適」。

教局:冀團員適當休息 準備翌日學習
教育局昨回覆本報稱,學習團活動至每天下午約5時完結,團員其後可自由活動及用膳,建議他們課後「避免單獨外出」。至於新增宵禁要求,局方解釋,「用意在於希望團員能適當休息,為第二日的學習作好準備」

原文網址:https://news.mingpao.com/pns/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20240525/s00002/1716576248465
https://news.mingpao.com/pns/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20240525/s00002/1716576248465
成年人唔代表思想成熟
做埋D鳩野比麻煩人, 梗你當你小學雞咁管
去武漢點解唔去發源地
如果去北韓嫖妓施比人打了靶
咁教育局咪出返16個鐘OT錢囉
你要限制人就當返工㗎啦
張約有冇寫要連續24個鐘返工啊反駁隊
紀劣部隊出住份糧要留宿受訓嗰班又可以隨便出夜街?
自由?你想要幾多?
我哋好民主㗎
你出聲講就得
依家係旁觀嘅人覺得唔公道

1.唔知點解你會話佢影響到行程到其他人?
假如團中有人受傷/唔見野要報警 又要怕影響團員而話佢? blame the victim ?

2.有守則就要守 依家唔係講緊守唔守 係講緊守則合唔合理
唔合理嘅守則唔可以出聲?

3.同2.係一樣 你都識講係佢迫 所以唔見得教師有得揀去定唔去

不過其實你有前設係佢「做壞規矩」
其實已經無乜討論空間
規舉冇寫夜晚休息時間做啲咩,施蛇做到比公安拘捕之後教育局增加宵禁
佢一個人犯事要日後d團都宵禁,唔係做壞規舉係咩
個情況好似有個老師做咗d野比警方拘捕,之後學校要增加條例防止類似事件發生
一條友叫雞累街坊
好似冇澄清唔係叫雞,只係澄清冇坐14日,同埋話夜晚一條友去足浴店俾警察拉左一晚
一名中學男教師早前參與教育局內地學習團但無法隨團回港,教育局建議團員避免單獨外出。

教育局回覆查詢指,相關教師本月8至11日到武漢參與學習團後無法隨團回港,正嚴肅處理,現階段不作進一步評論,又指學習團活動一般在下午約五時完結,團員可自由活動及用膳,但為促進交流及互相照應,局方建議團員課後避免單獨外出,並於晚上十時半返回酒店,以有適當休息為第二日學習作好準備。強調如有教師違反專業操守必定按既定機制嚴肅跟進。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞