黃金變死場 行家回顧香港砌機業興衰

334 回覆
25 Like 131 Dislike
一張卡5蚊利潤
真係賺到盡
誠信問題
要屌都唔係消費者去屌代理
班黑店唔想食骨大可以聯手搞鳩代理
依家佢哋反而係呃消費者食骨
消費者已經畀班黑店呃
依家仲要幫佢諗埋點樣對抗代理?
係咪傻咗
罷買行貨啦
香港代理保養都閪過人 直接搞到消費者
你落訂唔找尾數,間鋪就賺咗個訂金
咁你間鋪收訂唔俾貨,起碼都賠雙倍訂啦
會唔會變到新高登咁..
amazon 買到既野我做乜要係香港買? 我比d 錢運輸賺好過
砌AI/coding電腦 的確係有另一套技術
唔係google 下就得
唔止砌機,地面有間淨係賣線、轉插 啲野全部用袋仔入住果間,
有兩老睇鋪,問少少野都西口西面,但都幫襯左好多年。
頭先有條線用唔到攞返去換,換到一肚氣,谷鬼氣唔換,掉咗佢,以後淘都唔益佢!
憑你?
三個字 抵撚死
黃金啲大舖ok嘅,我屋企同公司幫襯咗廿幾年未出過事。你自己砌機唔使time cost咩?少少錢咪俾人賺囉。
邊間3C 係冇做過 呢3樣野O既?
1.礦潮個陣收左人訂唔派貨拎哂D卡去炒 (中央田肯定有)
2.比條list佢話呢樣冇貨個樣冇貨比哂D豬頭骨個客
3.砌完部機零件唔齊,螺絲唔上好,windows 個盒冇左

旺中珍寶都有犯第2-3條(個人經歷)。
我都試過砌完機冇比返D配件螺絲我,我全部noctua風扇黎,剩係上左對角螺絲,D螺絲配件都冇比返我,15年前的事左右。

想問下邊間OK? 你係佢地熟客定咩關係?定係佢地覺得我好蝦D? 的確我個時係一個中學生係易比人呃D。

SE我就散件買,so far問題都唔大,但冇係佢地度砌過機,因為我好快學識左自己砌。
有咩技術?
認真學下台灣原價屋
俾足晒嘢你,有壞包換,砌機一條龍有晒sop
問嘢一定會覆又唔閪面,又唔會水鳩你買垃圾
寧願淘寶都唔撚會幫襯班仆街
好多既 以我自己為例
production-level code 係行cloud
自己local prototype 係行windows
咁single/multi thread coding 會有落差
CPU 要揀
有d AI 會識CPU+GPU+NPU leverage 咁個core system 要揀
唔係打機list 推大乜乜乜就得
不過認真我唔覺得佢地識 佢地話咁有分別都係口號野
最後都係推哂GPU
我諗幾多人應該會諗買最好料砌完就乜都行到
但似乎唔係
咁誇
Zenith II Extreme Alpha 俾咗 Zenith Extreme Alpha
咁去邊砌機?
買件只去 3C 完
一dd啦 始終公司會唔同諗法
不過都係果句 佢都係口號o者
我唔信佢識咁多AI/Data Science/Programming 野
之前咪有合作過囉 連登出嘢 法奧有得買
咁fd點會無嘢
你叫的人唔好買咪唔洗阻住你出貨囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞