黃金變死場 行家回顧香港砌機業興衰

334 回覆
25 Like 131 Dislike
Gtr 喎, 日本國寶
你又知所有店冇咁做? 你開咖?
我意思係件去邊度買
其實都係逐間實體舖網上舖check有冇啱用同啱價嘅件
之前同個朋友去行黃金買display 卡,我話依家呢display卡好大張會有支Stand頂住,跟住佢問張卡會唔會包埋,隔籬個sales即刻衝出嚟話 冇架要額外買698 跟住我話我用緊上代同款都有俾點會呢代冇,佢即刻黑面冇出聲走咗去。沒落好大原因係真係你班撚樣唔老實呀屌
根本一路都係食資訊唔流通個差價
而家個個知價上網訂,送到上門
仲交智商稅比先達佬咩
除左抵死之外都唔知講咩野好,最好成個黃金執笠。
路程:
小學咩都唔識買組合清死貨List > 中學識少少比條list佢執藥咁藥但去到佢同我講呢樣冇貨個樣冇貨+打開部機發現螺絲上唔齊+配件又比人偷走埋>大學自己上youtube睇砌機片學砌再去不同鋪頭格價買散件自己砌> 出黎做野之後開始有錢砌自組水冷,成部機有一半都係amazon訂料一半去灣電/旺中散件買。寧願買水貨都唔益香港D黑店,EK我見中央田都有入貨有時都冇幫襯佢地。

我諗好多80-90後師兄都同我一樣,細個冇乜錢買部貴電腦打機,咩1080TI個D真係夢想黎,可能自己拎住張咩560黎打機,人地打call of duty個陣自己只可以玩跑online。到大個左自己搵到錢可以4-5萬砌部機個陣,細個奶過野就知香港砌電腦要靠自己。我地唔係對電腦需求低左,反而我地好願意花錢登頂,但係唔會再比呢班仆街賺。

利申: 近排幫自己同朋友砌左兩部電腦,兩張都係用4090,兩張4090都係去東京玩個陣在Bic Camera買返黎,其實退埋稅同用埋coupon都唔係平香港好多,但係香港買唔到4090,得返4090D
有無人知 Hkterminal? 評價如何?
呃乜吖. 自己唔做功課. 去豐澤,百老匯 咪一樣幫人清舊貨
搵客笨搵到連港女都識搵兵仔度個LIST先買
我以前屋企有PC , macbook, ipad , 手機
出街只帶手機, macbook, ipad 嫌佢重
屋企就用PC (大mon , keybroad , mouse 好用太多)
macbook , ipad 鋪咗大半年塵. 就賣鬼咗
喺腦場睇list 既. 都只係得阿叔 or 拖住個小學生既阿叔
我心諗. 阿叔. 你揸得住張紙. 你識睇個list 係乜咩?
成班老屎忽淨係係度懷舊以前點點點
當年小學老母有個FD話喺腦場做 叫佢幫手砌部打到機嘅電腦 砌完返嚟除咗LOL乜game都lag到PK
仲諗住片大某店既網睇LIST岩價錢搵佢砌添
咪係,d散件咪一樣黄金買嚟自已砌
最多咪淘宝d散件囉
冇人屌代理?
代理逼鋪頭食骨
拎一件新貨要食三件舊款
黃金堆呃水魚game舖執柒哂未
自從對電腦有啲認識之後買嘢都係去旺電珍寶
冇貨就過隔離SE訂
暫時幫襯咁耐呢兩間算係咁,雖然係要比佢地食幾十蚊差價
鋪頭生意算係咁啦
我都試過俾人呃
果時唔識砌機
砌左一個有獨立sound card 既 list
然後佢原來塊主板有 onboard sound card
之後當然係話之你係你無 check 清楚
然後又話你拆走左想屈佢
條片Comment有人講正所謂上梁不正下梁歪
不過算啦天下烏鴉一樣黑
自己做多啲功課上網買就得
砌機行業冇式微,轉咗型姐
依家講優質Customer Service㗎嘛
舊陣時你買貴啲,好大機會可以傾到五百同一千既整數,呢幾年叫佢平幾十蚊都好難為佢咁
有時睇報價,298同旺電平過黃金
黃金只係睇,唔會買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞