黃金變死場 行家回顧香港砌機業興衰

334 回覆
25 Like 131 Dislike
黃金堆鋪有轉戰網店,正路應該無死得咁快
但問題係佢地又唔肯付出成本,運費都要下下收幾百
旺電仲存在?
仲有嘅 有啲舖仔買零件幾好
旺電se 我唔係打手 但都覺得幾好, 自己砌過or 推介比其他人 砌 都無問題
百記會唔會張單同d料係唔同
而家除咗對Ram重係幫親港行, CPU、MB同PS就京都,顯示卡同SSD就亞馬遜, 其餘機箱水冷電源線拖版keyboard同mouse一律淘寶/拼多多

由小學雞開始玩40286/386SX開始, 自學砌機換parts, 睇著高登黃金旺電298灣電班電腦從業員點樣由獨市玩到自己收皮, 完全咎由自取, 當然業主都有份玩爛個市嘅
hebe連黃金都攪賣?
老老實實
班冚家產玩到臭朵真係唔好搵人瀨

黃金高登,不論pc 3c 定console game 都知大伏地方
同先達手機齊名

冇人迫佢地劏客當客係水魚
其實呢D唔係問題, 大家都係想搵錢/ 買到心頭好, 佢搵到錢你就平左 其實OK

真正問題我覺得有呢D
1. 但態度似當用家係水魚咁劏, 想要D咩但咩都話無貨然後走來介紹你另一隻
2. 次次砌機都要行多幾間店好似街市買餸咁(我就來來去去都係最大個幾間), 保養就更加唔駛講, 有咩事就唔同硬件各保養維修公司, 同時壞幾樣野, 打工仔至少要請假去搞+部份公司星期六得半日, 問你死未
3. 加埋澳牛式SERVICE 一半以上店舖都係態度差

唔敢話係全部, 但咁多害群之馬, 真係成個行業俾你搞彎哂
8,90後既玩家個個而家都識上網又齊, 上網價格唔駛行話都無咁易
咁黃金仲有咩優勢? 唔通鍾意你D野貴地方又迫又臭咩
例如老闆自已係連登VIP專線覆客?
食訂即係冇退返訂金比客?
個客當時係用非炒價落訂,後來個價炒到上宇宙,飛馬先hold住晒啲錢,有貨全部賣炒價俾礦佬,落訂嘅無限期延遲。

如果個客退訂飛馬仲開心呀。
同TVB、AA狗一鳩樣,飲咗廿年毒奶水同市場脫哂節,大陸而家又平又快又新玩到内卷埋,香港班3C狗憑咩引千禧新移民食二手飯

華為7840HS筆電都係3999,摩方7840HS迷你文書機只係2999,一隻27寸4K 144hz mon都係999,有事壞機周末拎上深圳維修,一般情況隔日有得攞,食個飯唱個K揼過骨過夜,開心過做子龍任務
Amazon
其實只係道德問題,飛馬遵守咗supply & demand嘅規則賺錢啫,香港人做生意不嬲都係賺到盡,而家咪幾好囉,4年時間抽干水塘,玩家轉晒網購玩內卷

段片有條蛋散話幫公司砌AI電腦,又玩番9up唔洗本當人唔識以為好L勁,Google下都知裝個軟件就搞L掂啦,唔識英文就上youtube search零度,全中文解釋stepbystep再提供埋link,白癡都識搞
你問佢隻HDD係CMR定SMR,二碟定三碟,佢串番你要知黎做咩,答佢我要stable d,佢串你越貴咪越stable囉。

好啦,咁我番京東自營買,人地寫明spec,客服又肯答問題,價錢又差唔多。
落咗訂 唔係優先有貨,我覺得唔止係道德有問題囉
同訂game有早貨到要加錢先可以拎差唔多
飛馬再西d,冇確實日期取貨
當時炒價可能貴正價一倍以上?當時炒價好似去到40系就出先完,
落訂嗰班客直頭等到40系出都未必有貨。
之後有聽悠二講過,如果佢當時有跟住炒GPU,應該最少賺多過百萬。仲有啲香港代理要求悠二唔好平賣,估計當時代理派貨俾法奧都應該少過其他鋪。

即係其他鋪頭嗰兩年礦潮最少每間賺幾百萬,而家就算死晒都唔抵可憐
睇返舊po
應該係炒到9千幾個期
係差唔多一倍

佢咁樣拎人d訂黎炒卡,無本生利
香港真係片地黃金
黃金買驚買遊戲機先伏
唔關事啦,7日仙(展星)賣啲濕碎嘢唔係貴都唔使收charge。
係啲舖連少少都要賺盡者
網店都仲要信用卡收fee正仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞