今日收到個詐騙電話,騙徒唔小心send左自己個定位俾我。佢個定位竟然係香港槍會山軍營?!

341 回覆
3407 Like 25 Dislike
中國人國技嚟
一見到「相熟的供應商」,已經知咩事
你洗定屎忽肉驚罪
https://www.instagram.com/p/C7Jh07qyq2F/

見呢個page之前都有講過類似嘅
又係黃賊騙徒自編自導自演
咁都叫鬼?
大家都收到,應該有唔少人中過招,唔係既話點會成日用同一招
當刻未覺得係騙局前會係度諗 嘩 咁多祖國專才老師黎左 鄉音都嚴重 咁都唔係唔合理 教下普通話 或者真係用普通話教中文類科目唔係無可能既 但admin 野都交比鄉音阿蛇就會諗校長玩鳩佢 不過騙子就合理晒
樓豚根本係編故仔,正常人類都睇得出喇,醉翁之意根本係曲線踩港,又軍營又驚謊反詐騙,佢完全都冇公開到佢呢D虛構嘅五金舖公司註冊證明書(Certificate of Incorporation,簡稱CI)或者BR,鳩up完就話咩口音又盛,咁澳門人口音同香港人口音都唔完全一樣喇,根本為反而反
早幾日收到一個電話,有個有鄉音嘅人話佢係崇正中學,佢話係校長朋友介紹所以搵我,想搞禮堂翻新工程。
我話我平面設計唔係室內設計,佢即刻改口話要整logo,仲話約我去學校傾。whatsapp send左張"卡片"俾我。

我就扮應承,然後上網查資料,但個網又流又搵唔到教職員名單。
見奇輪怪怪就同佢講爆廠接唔到job,佢即刻打黎。
我叫佢搵第二間,佢死都唔肯,話可以等到暑期先做。
唔理佢,講聲sorry cut線。

點知過幾日又打黎,講返同一翻話。然後佢whatsapp send卡片俾我,我先發現係唔同電話號碼。

呢件事勁撚奇怪,應該都係詐騙。但諗唔到佢點操作。睇到你個post先知,原來係借啲耳叫你做中間人訂其他野。
Check咗電話打的通 大家請自便
而家仲keep住有唔同學校WhatsApp我公司㗎
我會問佢全名 話要打去學校校務處同佢詳談 佢就會block我
街坊軍
收皮啦
成撚日當東張係救星
軍營
樓主要小心,對方有齊哂你公司資料
笑撚死 前排有好多自稱學校嘅老師whataspp我

類似係叫我去佢哋學校傾滅蟲費用

咁其中一個冇啦啦打俾我 講嘅廣東話真係好難聽(即大陸口音)唔係廣東話高手真係聽唔明佢up咩

我心諗 滅蟲個啲嘢 點會由你老師黎傾

其次係邊有咁多老師連廣東話都講得咁差 仲負責代購?

最後我block左三四個 。開頭佢哋都係話校長朋友推介 我心諗 邊個校長 邊個朋友呀

收到訂金先講啦
呢個手法好耐啦
完全是一個新方法
就嚟支票黨都變新方法
你呢啲日撚日開post作故仔咪仲鬼
OFF啦撚樣.
如果係真嘅,就唔怪得永遠捉唔到人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞