去沖繩算唔算等於去咗日本

187 回覆
14 Like 365 Dislike
你了解多少少各地文化再講
北海道最北城市係全部路牌都係俄文
德國有法語區 文化歷史唔同德國
唔通你話德法語區係法國?
你話係就係咩
你去到沖繩見到周街方言先出聲啦
樓主 pin this
不嬲cctoy都崇日架啦
沖繩人係 日本佔領返來
其實係
沖繩有啲古代文化係似福建省
有啲老人家仲識講福建話
驚埋右tim
我唔係話北海道有俄文就係俄羅斯喎,亦都唔係話德國有法語區就係法國喎

只係話有俄文既日本地區,同埋講法文嘅德國地區,係文化/歷史/傳統上同其他冇講俄文既日本地區/冇講法文既德國地區唔同咋喎,咁有咩唔啱?
我知原post係講去咗沖繩算唔算去咗日本,咁我都同意係算嘅

但我覆緊嗰啲comment係講緊,點解就算計你去咗日本,個旅遊文化體驗、睇到嘅嘢都會唔一樣。

所以上面先有人引沖繩人嘅身分認同調查出嚟,但覆佢嗰個就講咩上海人廣州人北京人都有自己身分認同。但呢啲明顯係唔同嘅類比啦,本身呢啲城市都冇試過獨立成國同有自己獨立於中國既身分認同。

仲唔係九唔搭七?
之後甲午海戰後被日本強吞,去除中文文化,強制接受日本教育。所以沖繩本地一派有脫離日本嘅思想
去完中國城已經係去左中國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞