去沖繩算唔算等於去咗日本

187 回覆
14 Like 365 Dislike
沖繩d建築好似台灣咁柒
如果有長洲有直接交通去香港以外嘅地方,
之後有人直接去長洲,完左直接離開香港,
我真係會當佢冇去過香港,
個感覺差太遠
點同.....沖蠅歷史複雜好多喎
呢個真係自古以嚟都唔係日本領土,係獨立嘅琉球國嚟,連語言都唔係好同﹙起碼以前﹚

真係比較統合得好啲都只係近幾十年,仲要都唔係話真係好好

點同你啲廣州人上海人北京人呀
呢個post真係好搞笑,所有話沖繩同日本本土喺文化/歷史/建築/身分認同有分別嘅comment都俾人負評到爆 但其實唔係好明負評緊啲咩 明明係歷史事實嚟

係咪好多連登仔祟日祟到代入埋大日本主義個心理,唔鍾意外人話自己領本唔似日本 好似啲中國大中華膠唔鍾意人話香港澳門同中國大陸有分別咁
唔怪之得,電視劇打天下男主角都係喺沖繩學空手道
中國企圖侵略
去Hawaii 算唔算去左USA?
同個官講
中你老母臭閪咩
獨立國家又無啦啦變支那人
大陸狗清朝撚識制海權重要性
仲要清客海軍咁垃圾
驚左
台灣係福建菜系分支
沖繩料理似廣東+上海+九州合體
發覺有幾個reply 話沖繩喺九州
去關島算唔算去左美國
與那國町唔見左
係連登討論認真野一定會變到咁
同埋講咩話題都會變左講中國
去過石垣島就唔會再想去沖繩

但武肺後已經冇航班去
去將軍澳天水圍算唔算去咗香港?
你咁介意連登啲正負評做乜
如果沖繩係中國拎左嘅話想像唔到會變成點
海水肯定冇咁靚先
咁依家沖繩人係拎緊日本護照身份證定係沖繩護照身份證?

講歷史把柒
你依家係生活係現在定係過去?
睇當地人現今護照身份證咩國籍咪係咩國定地方囉

香港人係支那人都係Internationally Recognized
去過一次沖繩,我覺得同日本本土的確有啲分別
當然基本嘢都係跟日本,但原本琉球有自己文化,近代亦有啲美式元素,加埋係同傳統日本唔同feel

遊客角度我幾enjoy喺沖繩玩,有日式嘅好基建(高速公路、單軌鐵路),但又有啲美式自由自在feel
好天時就咁藍天碧海已經靚到不得了
食嘢日式為主,但又有琉球嘢食下,沖繩麵幾好食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞