大家點發現自己生cancer

185 回覆
96 Like 6 Dislike
姐係始終都係深層咁check , 但香港普遍無事無痛都唔會深層
兩年前走左啦
發現到走5年到
最緊要深層檢查係傷身
就算抽血都係傷身
X-ray, CT, PET 全部有幅射
照鏡嗰啲又要麻醉
唔可能成日做

本來係靠醫生去scan, 結果而家醫生為咗跑數, 係唔係都叫你做, 你都唔知信唔信佢好
On9你老母個閪就有cancer
聽講有新一代鏢靶藥出咗?
其實當時你係咪完全無病症?無血尿或者腰痛?
因為我成日做運動 又間唔中會腰酸背痛肌肉痛 所以無為意
血尿係有試過一次 當時去咗睇醫生
以為係尿道炎 食咗消炎藥好返就無理佢

同埋無諗過自己咁後生會有腎癌
每個病徵都忽略咗背後個嚴重性
真係好彩body check發現咗
多謝回覆,不過你上面講嘅病徵, 大部分都常見, 至於血尿, 食藥無再出現就唔理都正常。不過你而家得番一個腎, 日常生活係咪要食少啊咸嘢或者飲多水去保持腎臟健康?你而家係咪要定期驗血或者照腎超聲波去睇下餘下腎臟的情況?
花9.5萬做頂級健檢都沒事 半個月後罹患輸尿管癌
https://www.youtube.com/watch?v=mbtybBrkvgM

睇完呢啲新聞, 更加覺得唔需要花咁多錢做body check
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞