大家點發現自己生cancer

184 回覆
93 Like 6 Dislike
腮腺第三期
咁多家族病史,保險受唔受保啊
咁ching身體狀況如何?
依個巴打係腦癌啊
我都係長期口渴
飲極都係得去廁所+繼續口乾
個嘴成日甩皮
你個body check 如果有medical imaging
(eg. 全身CT/low dose lung)都可能check到。

或者你d tumor marker爆到九彩
巴打真係驗身驗密少少。
醫生有叫我至少每年驗血
但預防性驗cancer我唔知邊度有得做,因為通常有症狀醫生先會理你,冇事係唔會理你。
就咁睇冇嘢,有時病有咳同背痛都會照下肺睇下有冇異常。
身上淋巴還好。
血就唔知點驗。
問過,因為我都生過巨型良性腫瘤,腫瘤應該唔會受保了,其他嘢加loading.
私家啦

私家基本上有錢乜都做。
你鼻鏡間中做下.....
或者隔一兩年做下low dose CT thorax
血就驗tumor markers。
好多唔同markers驗唔同cancer ,最普遍就

CEA = lung and colon
AFP = liver
19.9 = pancreas
EBVDNA = NPC (鼻咽癌) / LELC (肺癌的一種)。

不過其實呢類marker未必好sensitive 。純粹係如果高到爆炸就一定要investiage。年中我見好多人有cancer,但marker正常水平。

利申:非醫生
brain tumor, 同埋嗰陣間唔中覺得隻眼緊.
夜間盜汗是不少癌症的初期症狀,最常見的是淋巴癌、攝護腺癌、甲狀腺癌、生殖細胞瘤。
鼻咽建議做ebv dna blood test
條數開始上就要𥄫實
應該detect得快過你照鏡
幾錢架?
想問下係咪條頸淋巴位硬塊⋯⋯我都有2年了, 淨係做過超聲波話淋巴大
摸得到都係袋?
想check下前列腺,但要通櫃唔敢
你幾歲?衰啲講句真係唔好有下一代
25,未有女朋友
鼻咽癌有遺傳傾向,真係check密少少好
生過兩次,兩次都係因為有明顯腫起嘅地方先發現
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞