建議政府帶頭減薪 3 成

66 回覆
37 Like 36 Dislike
事實上又真係會,減得仲多添
撚知你貼邊到?貼多次黎睇下先啦
減公務員3成
加高官5成
條友真係幾廢
呢個真係最on9 啲議員加自己人工 走去叫人共度時艱 呢班舉手機器 好癲
加薪好事黎, 留住班人起碼市場少左班垃圾CV飛黎飛去
無俑收都15萬
我回應緊你
人工高低都應該可以屌公務員人工overpaid啫
因為話大搞既野都柒到完場
美斯,王子,走塑,垃圾袋,物資

呢幾年睇住我果行好多人,唔係升職或者轉工,留底既都係加得3%左右

有間中資係加8-12%但全部perm改哂做contract

宏觀啲睇其他行業數據,出入口,預期收入都係仆直

過去幾年恆指樓價表現,政府財赤,減免稅

係得班公務員仲成日跳出黎話要士氣加人工
睇下帶領左香港d咩野出黎

佣係中介先有得收
人才流失
私企加人工搶人,公務員可以搭順風車
之前Lihkg 有個post 話全靠移民潮先上到位,人工升咗一倍
你條傻佬出糧多過大部份正常位公務員都夠癲
即刻覺得ACO加返5%都唔係好過分
政府工有冇經驗都係同一個起薪 。私人工跳一跳又多左兩成起薪
唔用眼見,自己果行同屋企人果行去睇
又唔可以用 recruiter 既數據

學公務蟲淨係reference high side mnc finance,一係reference 連登仔

佢地之前果份都已經唔factor in向下既行業,好似飲食零售出口等等

定呢d行業唔係香港行業之一?

https://www.singtaousa.com/2024-05-16/%E5%85%AC%E5%8B%99%E5%93%A1%E5%8A%A0%E8%96%AA%EF%BD%9C%E4%BA%BA%E5%8A%9B%E8%B3%87%E6%BA%90%E9%A1%A7%E5%95%8F%E6%89%B9%E8%AA%BF%E6%9F%A5%E8%84%AB%E9%9B%A2%E7%8F%BE%E5%AF%A6-%E5%B7%A5%E6%9C%83%E7%B1%B2/4858982#page2

另外一直唔係講緊加3點幾定4點幾既問題

係公務蟲本身有得內部升遷,轉部門或者轉工, 跟住唔理表現劃一跳point

跟住又有班公務蟲出黎話point 會max, 樓上先有人講basic跳十幾年point,升左又跳多幾個point

咁表現呢?
美斯, 王子, 環保放煙火, 走塑, 垃圾袋

恆指, 樓價?

我想問公務員成日話士氣緊要

你地表現有冇measurement? 市民淨係見倒你地搞果樣衰果樣

帶領香港倒退仲成日話加人工

我就係愛國先睇你地唔順眼,行政上應該中國公務員直接接替你地班唔血蟲就啱喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞