建議政府帶頭減薪 3 成

66 回覆
37 Like 36 Dislike
然後其他公司跟減 5 成
班垃圾做得差仲要加得多過私人工
你試吓減完,睇吓私人公司會唔會跟
高質回覆
私人公司減完 政府唔會跟就真
???

公務員今年加幾多人工?
https://lih.kg/CiqBGtX
#159 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
個報告就係跟上年私人公司 應該會一齊出負數
善心建議☺️
可以去進修下
一定會更好的😊
加得多過你唔等如加得多過私人工喎
佢哋有立場 會識㨂sample 同會manipulate下掛

咁多公司 總有公司係加人工

今年個報告都怪啦 4-5%
Jobsdb research 先3.2%
參考報告拎市場high side 做reference已經睇倒overestimated

除左連登仔,出邊邊份工唔轉工既年年跳point再加人工combo

班吸血寄生蟲唔好再講咩max point,你地唔跳point一年加夠5%比你都叫合理

Combo成8-12%邊份私人工年年做倒
點叫人工高定低?要幾多人工既人屌公務員加得離譜先唔係垃圾?
High side?
希望全港取消出糧制 全部冇糧出
再強制港人番工
鞭鳩果班量地毒撚連登仔
我相信只會減更多
初步調查結果反映113間參與調查的公司的134 376名僱員,在二○二三年四月二日至二○二四年四月一日的12個月期間薪酬的變動。這些公司當中包括83間規模較大的公司(僱員人數為100或以上),以及30間規模較小的公司(僱員人數為50至99)。

咁合唔合理
政府調查結果反映113 間參與調查的公司的134 376名僱員在二○二三年四月二日至二○二四年四月一日的十二個月期間的薪酬趨勢。

13萬人data

jobsdb

1. 截至2023年3月1日,全職打工仔平均人工加幅為4.1%, 為近三年錄得最高增幅 。

2. 喺3,797名受訪者中,61%的受訪全職僱員獲加薪,較去年的53%有顯著增長。

4000人data 4.1%
政府以自身是大型僱主,因此調查對象大部份都取大企業。而大企業就集中在某些行業如房地產、銀行金融、公用事業,這些行業一般受疫情和經濟的影響不大,因此加薪比較高。
而一些受影響相對嚴重的行業,因為業內都以中小企業為主,例如進出口貿易、零售、飲食,它們就較少被抽入調查之中,以至它們的低加薪甚或凍、減薪的情況未能反映在調查數字當中。
而這些行業在我們的經濟生產中實際上也佔一定不少的份額,不把它們納入調查,肯定會影響調查結果的真實準確性,以至未能反映平均實况。

合唔合理
再者
私人工升職或轉工係factor in落加人工度

公務員仲有跳point同升職係額外加
佢薪酬調整減左跳point加幅

同埋point唔係無限跳

當你22歲做aco
35歲就跳完 之後keep住就max 5年
40歲俾你升做co跳多5年
45歲就一路做到65歲一樣人工

其實計退休前隨時有30年時間係無point跳
唔好偷換概念
唔係無限跳但係好多都有得跳
而私人工絕大部份都冇得跳

另外咩減左跳point加幅,唔好講到冇跳
依家係睇下個調左既point,都係combo

你地用最廢既aco講都可以跳23年,仲有升職轉第個位
私人工冇point跳, 轉工每次要probation danger money幾個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞