建議政府帶頭減薪 3 成

66 回覆
37 Like 36 Dislike
削晒班議員。區議員。仲有關愛隊先啦
轉工閒閒地+10~20%啦
你自己廢就咪撚出黎啦
偷咩換慨念姐

跳point係因為你年資同appraisal所以加人工 但有max

薪酬調整係因為通漲同外圍環境

兩套system黎

如果無薪酬調整咁 個post個starting point就永遠一樣 舉例aco而家16700 咁年年都16700 但加完可以變17300 提高吸引力 當年得9000蚊 唔通一世9000?

同埋aco>co>sco. 上網查都查到 點樣升職轉第2個位 aco 12000人 co 3000人sco 600個 幾多人升唔到 包升職架咩

你自己都撈亂黎講 仲話人偷換慨念
個個連登仔年年轉?

跳point加人工combo 8-12%一年

照你咁講,最少兩年轉一次工先追倒公務員加人工
你話兩套system

私人工有冇用呢兩套system

冇既你仲唔撚係偷換概念?

私人工又有包升咩?
就咁粗略計一計
公務員只跳point+人工都係8%左右

我花紅雙糧淨係計百分比
是但一樣都屌打佢地啦

你個人廢就唔好咁多要求ok?
世界唔係圍住你黎轉
進修下搵多d錢啦
你打私人工
聽日同老闆講要行兩套system
年資加一筆5%
調整加一筆跟公務員

依家就係話你地行倒兩樣
私人工打公仔得一樣野加

你地唔撚跳point,一年加4-6%都合理
就係話你地可以加兩樣呢下先吸血
加啦加啦 私人咁好景鬼得閒做政府
下下加10隻
又15個月糧
Who fucking care?
都係果句
垃圾先便公務員
全世界外資都係垃圾

唯有香港公務員最勁
全世界都有問題

你咁唔廢應該搵得好多?
你up mud 9 樓上話jobdb同政府計算有差距 我答佢sample size唔一樣

調查結果反映113 間參與調查的公司的134 376名僱員在二○二三年四月二日至二○二四年四月一日的十二個月期間的薪酬趨勢。是次調查按照經批准的調查方法,計及參與調查公司因生活費用、一般經濟繁榮和公司業績、薪酬市值一般變動,以及勞績獎賞和級內遞增薪額而給予僱員的基本薪金及額外酬金的調整。

同埋升職同轉工唔係其中一樣既factor. 你自己都錯
即係私人工計埋升職5%

政府工唔升就加10% (除左到左頂點但唔升就加5%)
ngo同醫管局同好多非公務員既工 都行緊la

私人工有雙糧bonus又唔見你講
笑死
個人廢就係咁
窮撚慢慢自怨自艾啦
你交稅交幾多?
交幾多除700萬都係好少所以唔可以回post?唔可以討論政府財赤,經濟好差,公務員冇表現但要求加人工都唔可以討論

你進修下同努力d搵多d錢
接觸下社會唔同既人
得你一言堂都要你有料有record比人見倒先得架
或者你貼下自己搵幾多

唔係既話你del左account去喇
睇字都覺得酸
希望巴打快啲考到做公務員
同埋aco只可以跳13年 唔好再誤導人
雙糧bonus係年薪factor in左,即話一個年薪分幾多期出既問題

依家講緊係加幅

100萬分12個月出加6個月bonus
加5%

同100萬分12個月出
加9%

分別係個加幅
其實佢個人廢到咁
考到公務員當贏左架啦
真係酸
年年咁加

但得都係唔會考公務員大部份正常位都要減薪先得
但佢地咁樣combo加又真係癲
專業兒子係死保險狗黎五十步笑百步
連登就聲大大,係老婆面前狗都不如
唔知你點定義廢唔廢
但你係一般人眼中係睇搵幾錢?

你搵多過15萬我咪廢過你
我認係做精算既保險狗你地公務蟲最勁
保險狗貼糧單未? 你叫人貼又唔見你自己貼
呢d傻狗搵唔錢咪上黎吠下囉
體諒下佢
之前d post貼撚左喇
你貼未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞