Jobsdb4.7萬全職空缺中只0.6%有WFH安排 李兆波斥轉型慢

167 回覆
204 Like 10 Dislike
我覺得3-4日返office , 1-2日wfh最好

個時wfh大家同事都識做
有咩事打嚟交待下/一係就叫佢出個email
聽日返office先慢慢跟
返office個日清野
wfh就真係休息,set定timer 定時定侯自動出email刷下存在感咪算
聽過有大公司 IT 部推hybrid wfh
人事部/財政部 班師奶唔順超
最後IT部要搬細office 由私人partition 位
變open share office 豬肉臺
班師奶 就繼續坐靚office#haha#do
winwin
咁即係OT三日?
有時寧願返office安靜咁做下野
屋企有細路 WFH既話好難專注
有次著住電腦去屙個屎 個細女入黎亂禁 爭小小send錯封email出去
睇下行業,有 D solid work 一定要時間做既,除非用 AI 可以加快速度
身邊十個人都無一個仲有wfh
Wfh係咪無output ? 如果真係無
肺炎個排點解間公司仲運作到
根本就係華人思想 覺得wfh=偷懶, 都on99
加埋人多 好撚逼 無位坐
個個趕頭趕命 心情勁撚差又哂時間
唔洗應酬同事都慳好多時間同心神
日日假笑,扮fd 你估唔攰咩
大撚把6天5.5天
都仲未全改5天
講閪WFH咩
我哋有獅山下安排
其實 wfh,然後用 hot desk approach for 一啲project based 嘅assignment 係趨勢。尤其外國downtown 地貴,叫啲人返屋企做慳埋租,文具,燈油火蠟清潔等...

到要做野嗰陣就hybrid一段時間chur,計落條數其實係有賺。不過前提係要有一個好穩定嘅 communication。
有啲周X萍之流
皇帝唔急太監急
壓到盡一盡

哩啲咪正宗賤種
留港值得擁有
根本都冇撚諗過轉型 又何來轉型快
冇叫你係公司訓已經好好嫁喇
依家外國開始廢除wfh
叫員工返 office
李生識唔識架
人種問題
啲腦細覺得喺寫字樓先係做野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞