Jobsdb4.7萬全職空缺中只0.6%有WFH安排 李兆波斥轉型慢

167 回覆
204 Like 10 Dislike
銀行工,covid轉左wfh之後就無人理公司d instruction ,依家裝修先連自己枱都冇,flowing desk鬼有人會返咩
其實有啲外資好鍾意WFH
只需要一日番公司 四天WFH
番公司嗰日 只係開會同gathering
8 個鐘訓教
一個月返一日公司都太多了吧
一星期工作24個鐘
有乜法律問題home同hotel字眼上
佢係remote 咪得
講真交到功課咪得,屌日日坐係Office 已經過時
好多工種根本無需要日日係到鳩坐
希望下一代可以改變到
其實算係 因為好多都32-36個鐘contract
以前星期五都係朝早返去飲下啡 就收檔
發現當天近5萬個空缺中,有3,200個空缺有在家工作安排,佔比0.6%;而在47,450個全職職位中,有在家工作安排的則有2,854個,佔比同樣為0.6%

你唔講我都唔會專登入內文睇

等其他人解答
地盤白帽要8-10係基本
仲未計偏遠地區要搭車
用旅遊簽證去其他地方遠端工作好似係唔得
睇你僱主係咪當地公司
一般而言無問題, 除左特定行業例如空姐/行船
香港班老細同HR,自吹自擂就認第一,呢d?算鳩數啦,一見唔到個伙計做響度就當偷懶,你話佢落後佢咪照樣係咁
笑撚咗
其實D老闆想留人 比人wfh一兩日都已經吸引左好多 特別對有家庭同寵物既人
可惜香港D老闆仲停留係留係公司先有productivity 呢個concept
多唔代表有效率嘅
同埋睇下計唔計埋食飯1小時啦
work from home唔洗搭車又另計
閪到
算鳩數啦,香港不論班老闆定班manager根本唔會接受到wfh疫情幾年我剩係試過最嚴重個2個星期同個同事輪住隔日wfh,個上司已經比撚晒說話你聽好似皇恩浩蕩咁幾想同佢講多撚謝喎
工傷咪麻煩囉,有咩病痛又話無medical
Sick leave又唔知點計
咁一定係麻煩左, 我諗出事都係要靠自己份旅遊保
不過wfh相對難急性工傷

sick leave咪同旅行病左一樣, 定你問點拎假紙 睇你公司囉, 講到個信字既咪唔洗都得
wfh: 一個人係屋企 hea
office: 周圍撩人吹水
仲wfh 啲寫字樓空置率又升
懲罰留港撚
人類有五天工作於一週裡
應該變作一週兩日
唔係我兩 day 點夠用 瞓晏啲都半日
剩低嗰半 day 點做嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞