網約車合法問題

71 回覆
3 Like 33 Dislike
Uber 司機唔會揸足24小時,如果個客運保險只限特定時間(司機自選)?
其實uber 供應多就減少一般人自己揸車嘅誘因。
我唔認為uber 要畀呢個價,尤其如果uber 願意同保險公司分享詳細行車數據。
幾錢?
依家香港係用一換一咁樣將啲舊車淘汰,咁明確話合法一定大把人是但出部錢七拎去揸 但又唔可以係咁引入啲平價大陸電動車入黎 因為啲充電位又差好多
仲有利益問題 依家先話搞到DC9 到時 大搞一定會影響到其他公共交通工具 到時嘈唔係一間車行仔 係一個集團

一架車都講緊5/6個部門問題 所以無人會想做搞
到時違泊 塞車仲嚴重
真係冇乜要咁多點對點實
跟住又學返的士牌,限制uber出牌
而家汽車保險未試過有咁嘅安排,點解保險公司要為你度身訂做呢份畸形保險

無啦啦要mark低每個司機嘅「自選時間」,行政野會多咗幾多,呢筆開支又問邊個攞

有時間限制即係冇得話想開就開,咁就冇咗上面講揸Uber嘅彈性

如果我係指定時段外揸車載客係咪即刻犯法冇第三保
有行車數據對保險公司有咩著數

你架車係街行得就有撞車賠錢嘅風險,係邊到行個影響唔大,同埋Uber係點對點服務,邊到都要去架啦

反而Uber啲車流動性高,對保險公司係一個好大嘅風險,因為唔知你聽日會加架咩車入黎,把關全部靠哂Uber自己做
出面有出租車許可證嘅買保險大約一萬蚊一年
揸車最大誘因係車位供應,有冇Uber其實唔大影響,有幾多人日日答Uber返工而自己冇養車

如果公司屋企都有位泊車,點解要搭Uber唔自己揸車
dc 9 末日
乜你以為依家uber果班仲可以全職揾食?
變相窮既低技術工人少咗做司機呢條路
你係咪傻仔?咁都信?
uber一早操控緊價錢,客比就1.678倍
司機收就無倍兼比3成佣
點解的士佬咁貴保險都比?保險公司擺到明唔想做佢哋生意。
而家pool細咪貴
用而家黎講都幾戇鳩
講咁多野都多餘…而家香港最緊要跟黨指示
以中央定嘅大方向為準…中央話網約車無問題就係無問題,仲法咩例
大陸網約車平台陸續黎得香港,你覺得仲會唔會有呢啲問題?
出面貨Van個pool夠大,咪又係呢啲價

商用客車保費貴是常識吧

一個唔好彩一車八件飛落山個個claim保險賠幾百萬咪送埋間公司比你

連燈仔諗野都幾戇鳩
可以去做保安或者清潔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞