網約車合法問題

71 回覆
3 Like 33 Dislike
最怕係高德滴滴兩個一齊入黎搶客玩割喉,到時特登借錢上會出車全職做嘅就蟹哂
所以歡迎滴滴同Uber一齊,總之要有選擇
uber係個概念好,但比佢獨大一樣會變魔鬼
所以要開放市場囉,的士牌嘅問題就係壟斷。
你估吓如果要你出正商用保險重有冇part time攞自己車出黎做Uber
最好又有共享車,開放唔止一個平台,的士仍然可以照行。
其實維持原狀,根本冇乜唔好。唯一只係的士牌主出事者。
淨係聽過由uber轉去做的士,真係冇乜聽過由的士轉返去做uber
其實而家香港Uber喺保險上邊係合法嘅。因為係全部買晒商用保險。
重點係,如果政府係要改取酬車嘅保險呢樣嘢就會全部車都需要改。

咁係睇政府點樣做啫。
因為根據而家嘅法例,Uber已經幫曬所有共享車服務買晒法例規定要嘅保險
的士保險貴,主因係意外率太高
緊係有,究竟你有幾長搭?
因為租的士只可以租一更,如果本來自己有電車或者混能車車,開Uber時間自由好多。
點解我覺得呢個po咁多得個講字。唔係真係開Uber或者成日搭。
如果係一定知完全唔係問題。
同埋的士車舊。
Uber規定車既年期。
租特更的士咪成日
其實我好懷疑邊間保險公司會受呢份咁高風險嘅保單,定係根本預咗會踢單冇諗過要賠

因為而家係未有案例係Uber份保險到claim到錢返黎

你知唔知出面一份客運私家車保費係普通保險嘅五至十倍,Uber點解要送咁大筆錢出黎幫你買
你知唔知買私家車客運保險要幾錢
但做uber就只可用做uber,收入被動
的士可以排站,可以做街客,又有幾個call車app接單
淨係交個車租乜都唔駛理
唔記得邊度見過,保險公司係A字頭三個字母,但係唔記得全名,好似係 AT⋯⋯
聽的司機講係如果你接單多就會派單多,不斷有得做,唔係租車唔使跑數,放工返工多人搭,下午咪休息下。長短程都唔係問題。
Uber而家個門檻太低,個個有架15年內嘅爛鬼車就做得,而家個單量根本養唔起咁多Uber司機
都幾痴線
你都係拋個現實問題出嚟討論,都食大比數負評
連登愈嚟愈唔知點樣
搵唔到嘅話 uber間嘢晨早執咗
條友懶醒
牌費只係睇個政府係有幾想解決城市交通問題
客運保費只要合法化後個量夠大 仲要同DC9保險分割處理 市場競爭保費會自然調節

如果維持唔到成本生存唔到 個平台/uber 車主自然會收皮 (你唔駛擔心佢蝕幾多 依個係投資者既問題)
全世界好多一線城市做左幾年都仲大把人做
香港除左DC9同車主惡D外 同自己玩爛個保險冇公司肯做外 仲有咩因素特別唔同?

講到尾問題只係香港政府唔夠膽收Dc9車主皮 因為成堆愛囯老屎忽係車主淨係想個牌價一路咁升 成件事零生產力仲要由整個城市埋單
支持警察 嚴正執法
每次都比稅政府唔九理啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞