網約車合法問題

71 回覆
3 Like 33 Dislike
而家uber唔使買營業牌同比貴保險,如果遲啲合法要跟足,要買營業牌同保險成本貴咁多仲搵唔搵到食
同時有大陸apps高價搶司機
Uber 或類似既app係外國都好流行,都冇話搵唔到食,搵唔搵到食係睇政府支唔支持,唔支持既set 100 個條件要玩死你好容易
應該會限制車輛數目
你個豬閪知唔知而家私家車客運保險幾錢?
香港地養車貴,的士係將所有開支分攤哂比兩更人,變相成本減半,重未計商用車有好多稅務優惠

Uber成本落哂一個車主身上,重要硬食私家車貴稅,一定會貴咗
呢個真,而家公享車呢個經營模式係全世界都有,點會搵唔到食?係睇你政府有冇心發展。
Uber呢一個經營模式最好嘅地方係會自動調節價錢。車數量少嘅時候又或者交通擠塞嘅時候,價錢就會自動提高,跟住就會少咗人用,車又會多返,供應過多嘅時候即係搵唔到食啦,啲人就唔會開車,跟住個價格就會啱啱好去到可以搵食嘅價錢,一切比市場會自動調整,唔需要任何人包括政府刻意操控。
但係貴都有人搭。其實佢嘅原意係共享呀嘛。個設計係俾啲原本已經有車嘅人。
到時咪平台買份大既保晒所有車囉
或者睇有冇心偏幫某d既得利益者
但係共享又會唔會肯負擔商用車保險條數先

好老實,而家Uber black 同 comfort 都冇乜人call啦,個個咪又係call最平個Uber X
而家Uber已經係啦
點解你唔會認為Uber 可以控制價錢呢?
香港Uber已經自己幫客買曬保險。
Uber comfort 唔少人坐。同埋司機做得comfort係同時可以做埋X的單。大車又係,可以食幾條水
外國私家車係必須品,養車成本又平咁多

香港私家車係奢侈品,政府又唔想人揸車係咁推高養車成本,邊有得直接比較
其實一般車保同商用保險差好遠
而家有數為可以一個月3萬零蚊係因為唔使商用保險

買埋既話,當收既車錢唔計,隨時一個月無一皮野
2萬蚊自然無人渣
無人渣既話按照其他巴打講,會加價

如果一程車以前$50,而家$150 你坐唔坐?
重點係,uber 可以隨時控制呢個加價百分比
外國泊車免費,每年比$1000-$2000 政府稅
入油平均$10-$12/升

香港泊車最少$3000,每年最少$7000 牌費
油每升貴多$6

個成本最少貴一倍以上
Comfort車做X單係蝕住做,七人車成兩蚊一公里,但係收就收X價,Uber重要抽25%佣
唔係我認唔認為,只係呢個技術理論性咁樣係行緊。係呢個平台既設計。咁當然個AI計算出黎當中會更複雜,但係基本上係因應需求定價嘅。

咁如果你講刻意操控,啲的士車主為保住個牌價拍晒啲車唔租出去都係一樣。
對於一般服務使用者嚟到講,有得揀,先至係老闆
咁事實香港係搵到食如果唔係就唔會有咁多人做緊
你要明白,uber 燒左咁多錢,投資者都要賺
佢一定會千方百計搵鳩你笨
你睇gogovan 已經知咩事,佢獨大之後,自然司機無得say
咁佢而家冇加到咁多播。唯一一次係假期,咁好多人自己用架車,冇攞出嚟做Uber,因為假期,嗰晚平時二百幾蚊,變咗四百幾蚊,咁咪唔坐囉。

經濟學上邊係講供求
如果你貴到冇人坐,咁就即係需求少咗,價格就自然會調低。
嗱,咁你要揸過先至知嘅。
問親啲司機,問過佢哋,佢哋個個都話OK啵。不過油車就唔可以攞嚟搵食,只可以攞嚟幫補。
但係運能車同埋電車都可以。而家嚟到港勤力嘅話一個月搵得到幾萬蚊。
有啲本身租開車做的士嘅都轉去做Uber。
口講冇用,而家實際係有人真係搵到食播。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞