法國表態支持國際刑事法院對以色列總理逮捕令

59 回覆
22 Like 40 Dislike
坦白講唔係自己國家嘅戰爭第一步唔係談判唔通直接出兵???

派軍火唔係老奉㗎屌你

烏克蘭貪污咁撚嚴重,最近猜成億美金嘅防線可以喺戰場完全消失咗,唔見咗畀俄羅斯大搖大擺行過,憑乜嘢道德勒索要人哋無條件捐錢畀佢貪污???

https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/news/articles/c72p0xx410xo.amp

你自己坐喺香港做道德判官,你自己出咗幾多錢支持呢場戰爭???

人哋美國佬加拿大人每年燒兩個percent預算送去烏克蘭分分鐘畀人攞去貪污

人哋出錢出命呢,就屌鳩人哋左膠鴿派,屌鳩人點解唔出兵出錢

調返轉你出咗幾多錢??
調返轉問點解你唔去烏克蘭加入外籍兵團幫手打???

你條命就係命,你啲錢就係錢

話人哋姑息養奸,不如自己每個月捐自己開支兩個percent去烏克蘭,再去烏克蘭報名參加外籍軍團打俄狗再鳩up啦

支那小粉紅都有種過你,大撚把真係去咗烏克蘭前線做condom,人哋至少身體力行
人地法屌鳩哈馬師使唔使日日講呀屌你老母

即係今日冇出聲屌哈馬斯就代表支持哈馬斯呀

你係咪每朝頭早瞓醒都會大聲講句光復香港中共死全家先可會落床刷牙洗面嘅人???

人哋法國外籍兵團喺海外反恐,洗撚你啲冷氣軍事教咩

人哋法國做實事真係用軍事實力同經濟實力去對付哈馬斯,你啲時事台冷氣軍師喺軍事討論區日日打飛機又當自己喺烏克蘭前線作戰
哦 原來你靠腦補既 唔怪得問句都發癲 你CCPTOY黎? 同LEVEL喎你地
睇完你依個回覆都FEEL到你弱智 CCPTOY確認
咁你今個禮拜有冇譴責哈馬斯?

你支持包頭佬??
咁你隻中國豬畀咗幾多錢支援烏克蘭?

定係打嘴炮當自己做嘅嘢?

唔敢認呀
首先,我唔係出法國市民糧,亦唔係住歐洲,唔代表我唔屌得法德既鴿派行為無效,因為我講既係以事論事,講馬唔需要跑得快過隻馬,

我唔需要係上世紀法國人,都可以批評佢地誤判德國既攻勢,睇少左德國

第二,係你on9炸,俄烏由day1打到今日,最大影響就係現代戰爭最重要既制空權,今次無人有絕對空中優勢,烏克蘭先頂到咁耐

法國要幫手既,出兩隊戰機守領空,幫烏克蘭搶制空同埋打擊地面目標,自然可以用最少錢同人命,搶最大既戰術效果,
吹話要出地面部隊唔知做咩

你更on9,我批評法國做法軟弱,批評者就要去左前線/個個月捐錢先?
我屌哈馬斯時,又要捐錢去加沙先?
如果唔係就係哈馬斯都有種過我?

我屌以色列時,又要洗唔洗去以色列醫院做下義工先?
我屌人地國家領導人,又要唔要去捐下錢俾人地國家先?
我屌共產黨,又洗唔洗入黨付出下先?

我就係不滿法國德國作為歐洲強國既所作所為,所以出口批評,批評又要咩野條件呀,屌你啦

我有無種,都唔會影響到法國德國阻止唔到烏克蘭俾人打到on9
咁批評拜登,要唔要交左美國聯邦稅先?
唔怪得大陸有錢人個個屌美國,因為個個都拎左綠卡交緊聯邦稅

俾左錢先可以批評,咁入多幾多錢有得做vip可以日日屌

香港政府屌港獨分子,係咪都課金唔少?

攻擊唔到論點,就想spin去話批評者無付出,低級左少少囉
制空啲飛機係你條命定法國人條命??

咁當然你要批評你可以繼續維園阿伯識批評對現實完全冇幫助

法國主流民意想開戰咁咪公投囉

法國主流民意想送多啲軍火咪叫佢哋啲議會代表立法議案囉

個重點係歐美國家不論美國加拿大德國法國嘅社會聲音就係反映呢場拖咗兩三年,加上大量貪污問題所以大家都唔願意再出錢呀嘛

民主社會就係咁

當然你要提出你寶貴嘅意見一樣尊重,但係自己都唔可以身體力行好難說服到人哋做更多

我講得大聲係因為我真係捐咗過萬蚊港紙畀烏克蘭每個月交稅嘅稅金都捐咗唔少畀烏克蘭,我嘅要求就係好簡單一日唔公開國防預算透明化都唔會再捐錢

佢貪污問題係極之嚴重

呢個係呢邊北美洲嘅主流意見
你捐撚曬成副身家,都唔代表你講既野係啱

直接出空軍,已經盡量避開貪污問題

武器你想俾少左,咪快快手趕走俄羅斯,咪唔洗日日燒咁大舊錢
戰爭愈短,烏克蘭貪到既錢愈少,北約入去掃場既話,兩三個月俄羅斯就番屋企啦

錢又唔俾,飛機都唔想出,人又唔想出,咁不如快快手賣左烏克蘭算撚數啦屌。歐美都係課金用烏克蘭人命去磨俄羅斯條血姐。扮咩野高尚呀

人地打緊仗,你叫佢完全透明化軍事開支,笑撚死人咩屌你,軍火運去邊個倉都寫埋上網好唔好

拖長左戰爭時間,用多左既錢,又唔係錢咩,現代戰爭出空軍,已經係最平

怕死?咪投降囉,打仗不嬲都係價值觀之爭
俾曬個世界俄羅斯,咪無人打仗死囉
過左二戰都咁撚多人咁天真
你有冇諗過如果直接出空軍就係變咗俄羅斯同法國之間嘅戰爭????

法國向俄羅斯宣戰你覺得需唔需要大量民意授權

唔負責任鳩一評論當然得呢個係言論自由絕對冇問題我亦尊重

但係其他國家打仗有排都未燒到我嗰度我要為咗一個唔關我事嘅國家出去打仗唔係個個都願意

而你自己嘅個人選擇已經證明咗你自己都唔願意所以根本冇嘢好拗

法國人唔願意為烏克蘭人犧牲自己生命等於你都唔願意為烏克蘭人獻出你嘅生命
法國德國都叫做唔燒到

咁波蘭係咪又出得手

咪咁撚天真啦,古今中外,參戰邊撚洗原因,原因都係作架炸

大殺傷力武器,特別軍事行動,北約太近會無安全感,盧溝橋附近唔見左個士兵
民意,法國德國主流民意都唔想出兵咁點出?

學習近平咁樣希特拉咁樣話打就打????

越戰同伊拉克阿富汗呢啲都要美國民意五五波,出兵都畀人屌到仆街

而家德國法國直頭聽唔到主流聲音要求自己國民出兵一齊打咁點樣出手呢???

學你話齋做獨裁者,曉過國會同民意話打就打?
你個句我唔係法國人,反過來可以話,因為我係第三方,所以講野更客觀

法國人既想法,同埋法國人面對既現實,可以係兩回事,

二戰情況都係一撚樣,你咪話法國人都唔撚肯打,你個亞洲人憑咩野批評二戰法國奶德國納粹,法國人當時唔想打,咁事實咪又係過一陣德國就打到法國7個一皮,然後法國響歷史上俾人笑到on9囉
做社會領袖,就係要拎條好橋出黎,然後sell 俾社會接受,俾社會明白唔同方案既好壞處,去令到社會支持自己既政策

唔係一味跟社會風向

你唔係以為美國獨立宣言,係突然個個美國人都想獨立,然後就咁多個代表簽左個名呀嘛

美國話加大陸電車稅,又係咪主流民意先提起呀

民意可以俾人利用,俾人刺激,唔係絕對,同埋政策構想,絕對唔係單向,由社會民意推向政府,都可以由政府推俾社會
咁你有咩高見
一早講左,出空軍協防,先搶制空,再用空中力量打擊重點目標,附近咁多北約國家,基本上係不可能協防唔到,兩年前既俄羅斯空軍都搶唔到烏克蘭制空,今時今日,更加不可能夠歐洲四代機搶。

基本上,我係年幾兩年前都現在一直都係咁講

烏克蘭都係day one就話要空中協防,講到口水乾先話要防空系統,乞到又唔見有人協防,就乞俄式戰機,乞到北約無貨就乞f16

歐洲有國家肯幫烏克蘭防空,咪唔撚洗俾咁多軍火烏克蘭囉,怕咩野貪污,根本唔係主要原因。
再退一步,歐洲俾波蘭出機協防烏克蘭,基地照放去波蘭,咪搞撚店,唔經烏克蘭手囉,法國又唔洗出錢,又唔洗出人。
法國出機出人放波蘭又得。入得北約就係要咁玩。

今年聽到法國話要出外藉兵團,都唔知做咩,去送人頭定係做special op
咁我問你,如果法國空軍喺烏克蘭遭受擊落咁NATO其他國家要否啟動Act 5(?)即刻出兵幫手打俄羅斯?

咁即係代表NATO所有國家即時向俄羅斯宣戰,真係世界大戰第三次開波㗎喇喎

你要知道法國係北約國家,佢開波等於拖埋成個北約一齊開波等於世界大戰

你講返點解派外籍兵團,外籍兵團係契約傭兵身份,雖然係under法國但係佢哋可以從事非代表法國嘅軍事行動

再加上今次呢二千幾人嘅法國外籍軍團都冇廿架裝甲,好明顯係攞嚟擺做姿態多個真係會去打

真係去打嗰班法國外籍軍團烏克蘭人或者法國志願軍人一早加入咗烏外籍軍團,用個人身份參戰
法國佬都好信
https://hk.news.yahoo.com/%E7%BE%8E%E8%BB%8D%E9%A7%90%E6%95%98%E5%88%A9%E4%BA%9E%E5%9F%BA%E5%9C%B0%E9%81%AD%E7%81%AB%E7%AE%AD%E6%94%BB%E6%93%8A-%E8%A6%AA%E4%BC%8A%E6%9C%97%E5%9C%98%E9%AB%94%E5%AE%A3%E7%A8%B1%E7%8A%AF%E6%A1%88-120503414.html

年頭,約旦美軍俾人炸,死左人,又會唔會出act5

間唔中都有導彈跌左落波蘭村莊,又出左act5未

act5唔係電腦程式,好似法德班仆街之前都無交足2%軍費咁,都只係個方向,只係個保護傘效果。俄羅斯一開始話邊個俾武器打邊個,去到今時今日,咪又係無打過其他國家

你都知今次既外藉兵團係形式大於意義

加多一句,打仗既借口係作既,其實唔打既借口都係
師兄呀,約旦阿富汗嗰啲叫恐怖襲擊武裝分子襲擊,仲有襲擊美軍嗰班武裝分子同恐怖分子一早係北約嘅敵人,有持續打擊佢哋

你自己冇睇新聞冇呢方面嘅concept唔該唔好鳩噏

乜鬼嘢哈馬斯isis一早已經係NATO嘅攻擊目標

而家講緊嘅係俄羅斯同法國兩個大國家之間嘅戰爭

唔識嘅就唔好出嚟鳩噏啦柒頭

仲有呀上次火箭跌咗落波蘭炸死人烏克蘭最尾承認咗係佢哋㗎
支持
法國佬一直都想做大佬
但係無料 做唔到
你自己都識講,咁有無話出act5,世界大戰咁樣去還擊呀

我既意思係北約有國家俾人打,同埋用act5反擊無必然性,

法國要打既,死一個法國人都可以出兵
法國唔想打既,跌一部陣風都可以當無事發生
法國法國真係垃圾國家
取代咗100年前嘅意大利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞