法國表態支持國際刑事法院對以色列總理逮捕令

59 回覆
22 Like 40 Dislike
以色列和巴勒斯坦激進組織「哈瑪斯」衝突,國際刑事法院(ICC)檢察官辦公室20日以涉嫌戰爭罪和違反人類罪為由,申請對以國總理納坦雅胡、國防部長葛朗特,以及哈瑪斯三名領袖發布逮捕令,美國與許多歐洲國家都批評ICC逮捕令不可接受,不過法國卻表態支持ICC的決定。

綜合外媒報導,ICC檢察官辦公室20日以戰爭罪名,向ICC申請對以色列總理納坦雅胡和國防部長葛朗特,以及哈瑪斯領導人辛瓦爾、哈瑪斯武裝派系卡桑旅領導人馬斯里、哈瑪斯政治局領導人哈尼亞的逮捕令。

美國總統拜登發表聲明說,ICC檢察官申請對以色列領導人的逮捕令是「荒唐離譜」,歐洲多國包含英、德、義也都不認同ICC決定,認為把以色列和哈瑪斯畫上等號是不道德的。

不過法國卻與西方盟友不同調,表態支持ICC,法國外交部20日晚間發表的一份聲明「法國支持國際刑事法院及其獨立性,以及在所有情況下打擊有罪現象」,聲明中強調,法國數月來一直在警告必須嚴格遵守國際人道法,「特別是加薩走廊的平民傷亡程度令人無法接受,而且缺乏人道救援進入」。

報導指出,該聲明標誌著法國與其西方盟國(尤其是美國)在以哈戰爭的立場發生了重大分歧。
啱啱睇到新聞以為睇錯
jm9
法國大把前科
2014,聯手納粹墨黑姨迫烏克蘭割烏東
2010,支持伊朗唔拆反應堆
1981,幫伊拉克搞核反應堆
1979,支持伊朗原教旨暴動
法國唔企硬
日後都好難定普京罪
定佢老味咩
普京一早打橫行
祝法國天災不斷
打橫拖左入中國輸血
逮捕完仲要接受公平公開審訊,又唔係直接定罪收監
同普京果次一樣
事實上就係廢
(不過老蕭果班YouTuber同連登好多人
果陣當咩核彈係度講)

第一個理解係中美俄印土等都無入ICC

第二個理解係
法律本身係無用 有用係執法力量

東京審判同紐倫堡審判有用
係因為德國與日本戰敗

而唔係因為搞左東京審判同紐倫堡審判
所以直接/間接令德國與日本戰敗

西班牙法官簽逮捕令 前中國國家主席江澤民受通緝

https://www.rfi.fr/tw/%E4%B8%AD%E5%9C%8B/20140210-%E8%A5%BF%E7%8F%AD%E7%89%99%E6%B3%95%E5%AE%98%E7%B0%BD%E9%80%AE%E6%8D%95%E4%BB%A4-%E5%89%8D%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E5%9C%8B%E5%AE%B6%E4%B8%BB%E5%B8%AD%E6%B1%9F%E6%BE%A4%E6%B0%91%E5%8F%97%E9%80%9A%E7%B7%9D
法國只係俄羅斯傳聲筒

唔好咁睇得起佢
cctoy弱智唔係扮

法國佬出外籍兵團去烏克蘭幫拖就話堅定打柒俄狗

法國支持國際法庭獨立性,拘捕以色列總理犯戰爭罪行、人道罪行就話人哋親俄

成個國際巨嬰小朋友咁
法國不嬲反骨,唔係佢唔硬
只支持拉猶太人 反而對包頭隻字不提?
哈瑪斯領導人辛瓦爾、哈瑪斯武裝派系卡桑旅領導人馬斯里、哈瑪斯政治局領導人哈尼亞的逮捕令。

法國呢啲仆街戰後搞戴高樂主義退出北約
歐洲有事果陣唔好幫佢就岩
法國呀 你做乜鳩呀?
幫中國搞P4, 之後俾人當臭雞
你穿鑿附會咁做乜撚野呀?
講緊依單新聞啊
你係咪唔識中文啊? 駛唔駛教你讀書啊?
「哈瑪斯領導人辛瓦爾、哈瑪斯武裝派系卡桑旅領導人馬斯里、哈瑪斯政治局領導人哈尼亞的逮捕令。」係指個逮捕令
「特別是加薩走廊的平民傷亡程度令人無法接受,而且缺乏人道救援進入」係法國立場
你係度果刻已經唔理解錯啦ON9
法國第一日已經出嚟屌鳩哈馬斯,使唔使好似你班cctoy咁日日人肉錄音機不斷講先代表取態

法國上年十月冇譴責以色列政府係因為嗰陣時仲未有人到危機,今時今日出聲係因為feel到唔對路有戰爭罪行人到罪行所以先出聲譴責以色列有咩問題???

兩三個月嘅軍事行動,本來可以直接剷平Hamas,特登拖慢半年玩斷水斷電飢餓疫症唔係譴責以色列譴責邊個???
北約比美國駐軍同香港比解放軍駐軍差唔多意思
香港人唔想戴高樂都唔想
穿鑿附會完未?
今次是否只支持拉猶太人 反而對包頭隻字不提 先?
依個係疑問句 報紙佬屈法國佬?
你喺度鬼五馬六 東拉西扯咁做乜鳩?
笑撚死人咩,咪撚打稻草人啦屌

要講就講事實
首先,法國(基本上德國都係)在俄烏戰爭初期,都係鴿派到on9,只係出口叫俄羅斯唔好打,講和之類,戰前俾埋堆垃圾烏克蘭當係幫左手
咩野出兵,都係今年先開始講,係你自己金魚記憶,咪撚以為個個都咁撚蠢呀

22年,23年法國咪出泥講咩野同俄羅斯點撚樣對話左,做俄狗傳聲筒,屌你普丁咪又係繼續打,你個傻閪聽見24年話可能出外籍兵團就打撚曬飛機咁,肉唔肉酸

我無話法國親俄,只係話佢係傳聲筒,日鳩日話俄羅斯同佢講左咩野,你get唔到係因為你唔記得法國早兩年係咩野態度,做過咩野

事實上,我講既都係針對法國既無力同埋鴿派作風對現實無幫助

法國係威既,咪成隊北約殺入去加沙,做維和部隊囉,去阻止以色列殺加沙人囉,我唔信成隊維和部隊駐守,加沙會再組織到好似音樂節咁既恐怖襲擊,或者以色列會繼續打加沙
手又唔敢出,就咪講咁多野啦,醜唔醜

https://www.rfi.fr/tw/%E6%AD%90%E6%B4%B2/20220625-%E9%A6%AC%E5%85%8B%E9%BE%8D%E8%88%87%E6%99%AE%E4%BA%AC%E9%9B%BB%E8%A9%B1%E5%82%99%E5%BF%98%E9%8C%84-4%E5%A4%A9%E5%BE%8C%E6%99%AE%E4%BA%AC%E4%B8%8B%E4%BB%A4%E4%BE%B5%E7%95%A5%E7%83%8F%E5%85%8B%E8%98%AD

法新社公布法國總統馬克龍今年2月20日與俄羅斯總統普京的電話通話內容全文。法國電視二台下星期四推出專題節目,報道法國總統馬克龍如何試圖斡旋俄烏紛爭並阻止普京發動戰爭。當時美國已經多次以及明確警告俄羅斯將對烏克蘭發動侵略戰爭。馬克龍數日後承認斡旋失敗

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%9C%8B%E9%9A%9B/868980/%E7%83%8F%E5%85%8B%E8%98%AD-%E6%BE%A4%E9%80%A3%E6%96%AF%E5%9F%BA-%E9%A6%AC%E5%85%8B%E9%BE%8D%E8%80%83%E6%85%AE%E8%88%87%E4%BF%84%E7%BE%85%E6%96%AF%E5%B0%8D%E8%A9%B1%E6%98%AF%E6%B5%AA%E8%B2%BB%E6%99%82%E9%96%93
路透社報道,澤連斯基接受意大利《晚郵報》訪問時回應了馬克龍的一個建議,那就是「打敗俄羅斯但不徹底擊垮」俄羅斯。

馬克龍也認為,俄烏衝突必須通過談判來解決。

《晚郵報》星期天(2月19日)刊登澤連斯基的訪問,澤連斯基當天與馬克龍通過電話。

澤連斯基在訪問中回應了馬克龍「打敗但不徹底擊垮」俄羅斯的言論,以及與俄羅斯談判以結束戰爭的看法。

澤連斯基說:「這將是一個無濟於事的對話。事實是,馬克龍在浪費他的時間。我已得出一個結論,那就是我們不可能改變俄羅斯的態度。」
法國原來係五毛嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞