DMM與FANZA突鎖香港IP!課金產品全遭清零!港人摔機:日畜又想被核彈炸了?

286 回覆
32 Like 101 Dislike
日本二十歲果代已經有女權。
日本頂唔到好耐。
西方左膠壓落去日本女權左膠政治家度。
日本又贏
DMM啲game
你唔搵最熱門嗰堆準備好快俾佢割韭菜
被割過好多次

Nord仲入到
咁就唔好怪人做免費仔
到時就番用某KOL手段:直接QR code bank payment課俾繪師/公司銀行賬戶。

行番B2C (illustrator to customer)方式,平台變成只係for宣傳產品用。

B2C模式,對畫師本身IT的要求(最少要知點gen QR code,做payment link)會有所提高,並且要自行解決點喺網上一手交錢一手交貨問題(本來平台幫畫師解決哂的麻煩,畫師要自己搞番),但咁做可以解決平台的束縛。

某d超尺度的 NSFW + uncensored重口味作品,遲早要行B2C model先可以繼續生存。
最早時 pc9801 已經鎖緊國
日系二次元,一直都係鎖國模式喎。吹得過人哋創作產業只需要內循環都夠做

係我哋呢d外國人,一直自己衝入去人哋圈子而已。

另外,鎖國/本土化另一重點,就係保留自己對創作尺度的絕對控制權。最少喺經濟上外國SJW,政確再冇任何手段可以威脅到日本創作的尺度。

我的觀點:DMM,Fanza係“壯士斷臂”,用鎖區,鎖交易方式,寧願唔再做外國人生意,都要保留自己遊戲,創作的style與尺度。佢哋知道自己的business 價值所在 = 唔受SJW威脅,保持自己的日系色情遊戲風格。

諷刺的係,國外SJW越講“政確”,愈無所不用其極地打壓二次元創作自由,佢哋d產品只會愈來愈受歡迎,因為人性 = 市場就係咁。一日人性如此,一日就會有其價值及市場在。
psvr都睇唔倒
睇老番就睇老番喇
乜撚嘢叫做免費仔
Ban 左海外都唔會有返visa master喇
Ban黎做乜
移民去日本
鎖國,唔做外國人生意,同時擋撚哂海外SJW的政確浪潮。
日本人仲係對rapelay有PTSD
日系二次元只需要內循環?
galgame廠商依幾年唔係減產就轉型上岸搏最後都係唔掂就執笠都唔少啦ching
JSW係女權個仔黎。
日本早就被女權入侵左。
只要女權西果代大個左,日本一樣會有virtue signaling既SJW
擋撚到咩
女權都擋唔撚到喇。
Ching冇留意,呢幾年又有一堆新小型廠商成立?趨勢係大廠商成本問題頂唔住,然後細廠商/公司模式,慢慢取代大型廠商喺galgame界的地位。

定巴打只睇大廠商?只留意大廠,證明巴打對galgame界認知不足

更詳細的資訊,巴打可以去動漫版galgame post睇
咁都係幾年到十幾年後的事啦~先搞掂燃眉之急再算啦!

到日本本土女權西一代長大後,日本本土創作生態都改變哂。
你問番素海淋
依幾年我對gal界認知既就係新廠Qruppo業界希望同A爹入場救世界
同埋每個月galgame出五部全價作都好難湊出黎同低價小作品趨勢當然仲有莉莉絲社買驚送手遊SSR之外
其他仲有d咩可能真係唔太知咁要願聞其詳請ching指教
冇錯, 成個galgame業界, 單機版就係走向低價小作品化.

唔係就係莉莉絲社, DMM的R18網遊, 手遊模式, 單機大作愈來愈難得一見 (成本太高, 高機會賠本).

巴打多多指教
冇事了
唔知巴打對小作品的創作, 與其小規模的營運模式有冇興趣研究一下呢?
其實日本係鼓勵大家用vpn姐
香港網絡監控已經大陸規格啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞