DMM與FANZA突鎖香港IP!課金產品全遭清零!港人摔機:日畜又想被核彈炸了?

285 回覆
32 Like 99 Dislike

隸屬於日本電商平台 DMM 旗下,提供紳士向遊戲、漫畫、同人誌等服務的 FANZA 平台昨(20)日晚間起實施鎖區,目前使用日本以外的 IP 位址皆無法成功連進網站。DMM GAMES 首頁的「付費遊戲」、「任你玩(遊び放題)」、「錄音(ボイス)」標籤也一樣封鎖海外 ip,原因尚不明朗。

消息出來後網友一片哀嚎,畢竟 FANZA 也是許多人花錢購買正版遊戲與創作的平台,前幾年他們才禁用日本境外的信用卡,導致境外消費者必須先購買點數才能正常消費。如今甚至連鎖區手段都用上,境外消費者倘若受鎖區影響而無法使用服務的話就困擾了。

倘若鎖區無法在一時半刻內解除,或許購買遊戲、同人作品的消費者會轉往 DLsite 或是選擇掛日本 VPN 繼續使用了。
香港人點敢屌日本人

成班做護航狗都做唔切
DMM唔係不嬲要VPN嫁咩
突咩Q
一直都要用VPN
鎖返佢IP 囉

但香港冇IT
fanza會員比錢資助果邊好似一路都未ban香港ip

fanza買hgame h漫果邊,同埋dmm賣av就一早ban左香港ip
用開就知funza年頭開始要vpn先入到
會用vpn架啦
唔係呱 我d VR河北彩+
想買av 都買唔到,小日本仔
唔只香港, 連泰國ip都鎖左~
屌那星買咗啲漫畫睇唔到、玩緊嘅網頁遊戲玩唔到,搞乜春呀
不嬲都鎖緊啦。
比信用卡公司+SJW搞到無野睇同鎖海外ip兩者之間
我寧願佢地鎖國我自己VPN入去算
唔係不嬲都ban開既咩?
而家你買左片,都要vpn 先睇到

之前最多唔比你入個網,香港ip都睇到
今次係日本以外全滅
講不嬲ban開嗰啲好明顯無點用過
之前只係鎖某啲商品/某啲game要連VPN
而家係全部乜都睇唔到買唔到,連首頁都上唔到
到昨晚為止仲可以唔駛VPN直接連線架
唔係之前都有封喇咩
自從R18收皮之後都知啦
好彩畀足時間down翻落來
之前買d鹹濕寫真有paypal增到值
但係最後買又話地址有問題
有無邊個VPN可以買到?(用開NORD)
根本都係實物/自己d/l 落電腦最穩陣
乜都雲端,一執笠完全無仇報
例子:
https://www.youtube.com/watch?v=ug-LkxQ0nrQ
試過晒,喺電腦度全部陣亡,包括網頁同dmm game player
電話漫畫app登入到但買咗嘅漫畫唔俾睇,淨係之前down咗喺電話嘅game開app正常玩到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞