icloud出事, 無法下載原始檔案... 所有變成壓縮檔了...

70 回覆
4 Like 37 Dislike
Apple懶醒俾個佢覺得最啱你嘅format你
icloud.com,down icloud pc app同用iPhone save去file,你會有三個唔同嘅結果
我講解下,因為都發生過係我身上

Let’s say 佢iCloud有200GB相片

佢用部吉嘅新電話 (但係得128GB ) download返iCloud啲相落嚟

咁咪唔夠位,就會壓縮啲相下載落電話度,個象素就會好差好差

一般而言,去新電話㩒一下幅相,就會自動下載返嗰一幅圖嘅原圖,但佢唔知做乜唔得

我當時仲慘

下載到一半,因為下載唔到,新電話得一半相。佢又bug咗,自動同我同步新電話啲嘢上iCloud,搞到iCloud都得返一半,真係DLS.

一半相永久deleted

最後我去Apple發爛渣,日日打電話,又腥電郵,講到又喊又嬲又口震震咁。搞足一個月,佢先肯同我係大海撈返我啲相擺返入我iCloud
想問下 自己另外整左個6TB HDD timemachine backup icloud,
係咪可以避免呢啲事?
定係應該要人手backup?
跪求教學

:終極電腦白痴
你叫佢用個腦好過
講野成個匡智會成員咁
開電腦搞未得囉
M.2出事 又馬後砲 話black Friday 賣次貨
External ssd SanDisk正垃圾
OneDrive 出事又話 弱智先買365
但如果你唔係上面啲傻仔 點都聽過

當買個教訓啦 2-2-1夠日常用家
唔係
而家根本係佢網頁版iCloud完全虧既
明明比三條link講三種format,original、高質同低質
結果三種都係一樣我唔sure係高質定低質
但一定唔係original(樓主既問題)

而家得iCloud pc/mac(即係要裝野)同iPhone/iPad個app先有辦法down original
今晚研究下先
唔該曬
同傻鳩超哥話唔出現喺現場就唔會有危險一樣咁有道理
Icloud 已經好low tech , apple 又唔肯出錢買google / amazon 新技術
d用家夠on9未得
用iCloud唔係問題, 但一定要有自己backup
用電腦自動download返original, 再用ext hdd/sdd 定期backup
邊個咁答? 證明當世人係傻仔
I 粉唔係話 Apple 只會俾最好既野,完全Perfect 既先俾大家用既咩
apple越嚟越on9
想轉會,但android係咪都係另一舊屎
咁講即係有機會復原? 我幾年前icloud 又係咁既情況,電話見到有既相,但再download 唔到落黎,個情況都可以理解為天一半,地一半,最後打上台,都唔係幾幫到我,被迫接受,依加見到你咁講,真係,其實係咪真係撈得番,根本無走過呢???
依家唔好再搞個備份,睇下可唔可以電腦下載番

然後怒屌Apple到肯幫你recover為止。
好多年前Mac photo library /iPhoto 都自動降resolution
真係多撚謝佢
好彩最後搵得番original
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞