icloud出事, 無法下載原始檔案... 所有變成壓縮檔了...

70 回覆
4 Like 37 Dislike
你做咩野呀
你容量唔夠點down原檔呀
用電腦啦
點解可以咁複雜
唔係應該簡單易用架咩
Settings > iCloud > Photos > Download and keep originals

https://support.apple.com/zh-hk/105061
用家問題
睇完都唔明點解會download唔到original files
非Apple用家路過
我尋日都係咁,dl1個file會壓縮左,之前無問題的。
你試下一次過select 晒幾十個檔,再download original ,就反而無壓縮你。
iCloud 唔係第一次出事,佢啲IT 真係退步。
從來icloud photo 都係玩9用家嘅一個feature 黎,目的係等你甩唔到佢個eco system 啦
幾時見過有人話itunes簡單易用
希望你唔會俾人炒啦
有沒解決方法? 想整部細flip 機用
因為你部手機唔夠容量囉唔夠容量佢只會show壓縮檔
只有班傻仔, 買得越多 icloud storage 仲覺得自己好有型. 其實就戇膠膠.
呢句真係喎. del 咗嘅相無啦啦出現返, 好似連交代都冇
認同唔應該依賴 iCloud, 但實際上乜cloud都是吧

但邊會有人覺得買 iCloud storage就型
Cloud可以拎嚟做第二個backup, 啲重要野我偏向C drive擺一份,backup用HDD擺一份同埋cloud擺一份。
係我 feel 唧, 佢哋以買得 g 數越多越興奮.
唔好問啦
i狗一陣又大大聲話iphone好方便,用android係毒撚

實情係弱智先用iPhone

利申:弱智毒撚
條友on9
synology raw backup since 2015, icloud 50GB唔係要backup whatsapp都想cut
呢個真係用家問題

Backup上icloud有得揀save original
佢話係harddisk del 左個file 但未overwrite
所以recover 到
點講得出口
好侮辱
咁重要既野放係cloud
試過佢轉左幾十個zip俾我download,都算,零零舍舍有一個係download唔到
打埋去cs都解決唔到
nas up 每十分鐘停一次,要轉gps又可以用多十分鐘,ios正契弟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞