習近平指明方向要求加快建設旅遊强国

137 回覆
6 Like 76 Dislike
外電報導指出,週一中、港旅遊股紛傳漲聲,因中國國家主席習近平指示要求加快建設旅遊強國。

央視報導指稱,習近平近日指出,中國要致力於改善現代旅遊業體系,加快建設旅遊強國,讓旅遊業進一步促進經濟發展、展示中國形象。

全國旅遊發展大會5月17日在北京召開,根據新華社報導指稱,這次會議是黨中央首次以旅遊發展為主題召開的重要會議。

當地時間11:05,長白山(603099 CH)上漲10%;峨眉山A(000888 CH)上漲7.1%;西藏旅遊(600749 CH)上漲8.7%。

港股方面,同程旅行(780 HK)上漲2.3%,攜程集團(9961 HK)揚升1.4%。

ww2.money-link. com.tw/RealtimeNews/NewsContent.aspx?SN=2065183002 &PU=0010
後天加工果堆全部都一式一樣倒模咁...有D難啵
國安大國
電子支付先係遊客最大阻礙下
中國製造2025 -> 旅遊
啲景點已經多人到仆街
而家中国旅遊嘅客,有99%係香港人
旅遊強國
但係啲英文係pinyin
電子payment幾十重關卡
旅遊強國可以查旅客手機
咩都係要掃QR CODE, 咩都要實名,點會吸引人玩幾日
支那人嘅動物式遷徙旅遊嚇死外國人啦
google map又用唔到,一味迫人裝埋d強國app,都唔知有無木馬,你去埋我果份
旅遊元素 : 化學元素表,地溝油,老鼠肉,發瘟豬肉,人造肉,發霉海鮮,按摩,推油,前列腺保健…………
行動支付走遍中國 海外旅客卻寸步難行
https://lih.kg/jHORaT
#5 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
有冇邊次習大大指明完真係做到野
同埋好多酒店唔畀外國人住(因為要申請手續好煩)
一個同世界脫軌嘅地方 點做旅遊強國啊?
再加上戰狼上身 特佢啲第三世界朋友嚟旅遊
就算上海有F1都係8成自己人睇, 又要用WeChat 付款買飛,又要認證用戶,都幾趕客,

相反香港係一個可以用信用卡,現金,既地方,偏偏走去搞篤魚蛋夜經濟呢啲內循環經濟。
口號治腳
今次有幾多個指明?又口號式
開番東莞咪得囉
建造業fatfat
東菅返來了
做人質大國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞