研究指將引擎聲改越大 反社會人格傾向越高

116 回覆
237 Like 10 Dislike

據《CBC》報導,加拿大西安大略大學(University of Western Ontario)的心理學教授朱莉‧艾特肯·謝默(Julie Aitken Schermer)以改裝消音器為主題進行研究,對529名平均年齡18歲的學生作為樣本進行實驗。529人中,包括289名男性、234名女性及6名性別認同「其他」的學生。

沒想到國際期刊發表研究結果顯示,男性比女性更希望擁有大引擎聲的車輛,多數男性認為改裝車聲很「酷」,對於將引擎聲改大也更渴望,可能對於周遭的人出現驚慌,而因此獲得快感。他們也更願意花錢來讓汽車發出更大的聲音。這些喜歡大聲音的人在心理測驗中顯示出一些不尋常的特徵,「汽車引擎聲」似乎也與「反社會人格之間」有關聯性。

原本研究人員以為這些人只是喜歡引起別人的注意,但事實上,他們可能具有「虐待狂」、「精神病」等傾向,且對於他人的感受漠不關心。有些人甚至會因為看到他人受驚嚇而感到高興,這顯示了一種「反社會人格」的傾向。

不過《CBC》也有採訪其他民眾,有些人認為這項研究是存在「刻板印象」,也有網友表示「有看過開著引擎聲很大的車主,本人很紳士」。雖然從這項研究結果顯示,改裝車聲可能背後隱藏的一些心理特徵,不過這也提醒了我們要關注自己的行為,以及周圍人的感受,在追求酷炫的同時,也要保持著對他人的尊重!
XRX
有錢玩車一定咁玩
唔係要電車冇聲有乜好玩
反社會響喉撚改車既嘈係低轉數行50都亂咁嘈

同原裝跑車的因為馬力勁而大聲係兩回事
響喉撚應該要捉去槍斃
咁計teslun一定係左膠大愛撚
其實唔使研究都知

部車咁嘈,就係明知會嘈住其他人,唔係反社會就有鬼
有錢+反社會....好撚危險
唔使研究都知啦
呢啲人根本心理變態 全部應該捉去人道毁滅
響喉撚自己都一定試過被人嘈過啦
點會唔知 佢哋就係知道咁撚響先會咁做
喉撚:
就係要嘈住你班撚屌
呢個係我既自由
吹撚漲?
即刻有

窮撚改車大聲啲係反社會,有錢人買㗎原廠車轟轟聲就唔計

嘈都係副產品遮
咁真係快左丫嘛
最多夜晚喊踩咁高轉囉
10架餐台尾翼車,10架都響喉
F1 MotoGP

咸美頓 Max
VR46 MM93
呢啲應該捉哂去睇心理醫生
大佬
我想買架超跑玩下
佢副計嘈係side product 黎
同d人特登抌錢改到部廢車轟轟聲點比較到呀
市區內大力dum油的應該判佢斬腳
早兩日見到有架mini cooper改響喉
心入面暗暗恥笑
唔出奇
我揸tesla 見唔少傻鳩聲大冇貨賣一嘢過佢頭好好笑
好在777唔玩車
不嬲有錢人講嘢都大聲啲㗎啦,冇錢就唔好嘈生晒
人地會唔會夜媽媽凌晨兩三點響呀
佢玩人爽過玩車啦
原廠超跑都有得加錢再改響d,但係對performance 無影響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞