傷風/流感/Covid RAT+ve/確診圍爐區(165)

193 回覆
2 Like 2 Dislike
唔舒服就請病假 唔好死頂
要做黎生強烈建議戴返個高質素口罩
請病假可以考慮私家診所/網上會診 減輕公立醫院診所壓力 節省自己時間

市面上有三合一RAT
- SARS-CoV-2 嚴重急性呼吸綜合症冠狀病毒2 —> Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) 2019冠狀病毒病
- Influenza A viruses 甲型流感病毒
- Influenza B viruses 乙型流感病毒

四合一
+ Respiratory syncytial virus (RSV) 呼吸道合胞病毒

五合一
+ Adenovirus 腺病毒

六合一
+ Mycoplasma pneumoniae 肺炎支原體

公立醫院輪候時間好長。。。
去私家醫院拎特效藥最快手,速福達。
Covid好返兩星期再中甲型流感

醫生有比特敏福我食以為好快好

但都係辛苦到仆街

Keep住發燒發冷全身痛同暈

尋晚仲要開始痾水

好驚中埋腸胃炎
宜家有隻最新叫速福達,但就好貴,食一粒,聽人講好得快。
病徵好辛苦。。。祝早日康復
有冇人試過中咗輕微嘅武肺會淨係好似腸胃炎咁,但呼吸道症狀發燒嗰啲完全冇
中咗甲流味覺幾時會正常返?依家食咩都覺得好怪 係咁作嘔
月中 先中完
頭兩日燒到 38.1-39.5
醫生開左特敏褔食左兩日都退晒燒
依家係仲有啖同咳未好晒
味覺又無問題
中咗甲型
真係好撚辛苦
坐立不安
攰到癲咁

懷疑早兩日搭𨋢
有個撚樣八婆衝入嚟
係咁咳,係咁咳
你明知有病就自己搭下一部啦
正仆街
食下化痰素或者橙樹

中咗甲流仲辛苦過新冠,燒咗幾日,自己食退燒藥無咩用,頂唔順要去睇下醫生
1月中乙型
3月中covid
依家中甲型
聽講台灣日本呢期又多番人中covid
理論上係半年 但意義唔大
因為流感病毒有好多種 唔代表你唔會再中流感
岩岩check左中Covid而家d covid通常要幾日先好番
係香港中嗎?
有咩病徵?
中完Covid 已一線,但瘋狂鼻水倒流+咳,食咗收鼻水藥都係咁
點部署
因為發燒瞓唔著?
Day 8
而家啲鼻水好似瀑布咁倒流,喪咳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞