港男投訴立鮨壽司師傅態度差 cut晒所有三文魚套餐 網民:壽司店連三文魚都冇等執啦!

140 回覆
164 Like 16 Dislike
近年香港食肆員工的態度經常為人詬病,惹來不少風波。像近日便有港男在Facebook群組出帖,投訴香港某間壽司店的師傅態度差,因店內缺乏一種食材,竟私自下架部分套餐,讓他完全沒有選擇,「趕我走咁!」最後他選擇憤然離去不光顧。對於港男的遭遇,有網民回應直指,壽司店連XXX都冇,等執啦!不過也有人認為港男欲借事件「搲着數」,掀來一番爭議。

事件緣自近日有港人在Facebook群組「香港壽司刺身關注組」發帖,稱他光顧了荃灣一家壽司店,更指自己是該壽司店的vip。據其引述,他當天與友人本欲點選該店的「松」套餐,該套餐包括五款壽司,分別是三文魚、深海池魚、海膽軍艦、碎葱吞拿魚腩及珍寶甜蝦,然而店子師傅卻稱:「冇哂三文魚,下午翻緊貨,唔可以叫呢個餐。」樓主表示可以將三文魚轉其他食物,「求其一件平都得。」卻遭拒絕,「唔可以呀,松個套餐太平啦,三文魚太平轉唔到其他。」

樓主於是欲點選其他午市套餐,卻看見午市套餐全都含有三文魚,於是問師傅:「咁點算?」稱該名師傅即時當着他面,叫一位女員工將含有三文魚的套餐全部下架,樓主感愕然並問:「咁仲有啲咩套餐可以(選)?」該名師傅即時黑着臉稱:「冇㗎啦,冇㗎啦。」讓樓主大感不滿,「趕我走咁,不如直頭唔好開門做生意,中午休息,等三文魚翻貨先。」最後樓主選擇離去不光顧,並氣言:「啲態度咁,真係生意好呀!」

立鮨老闆你自己睇睇,
有啲咁嘅員工真係生意好

今日系荃灣立鮨食,本身一直係立鮨vip
咁諗住食松 (左下角個套餐)

我:師傅唔該想要兩個松套餐
阿邦(幫)師傅:冇哂三文魚,下午翻緊貨,唔可以叫呢個餐
我:咁可唔可將三文魚轉其他野,求其一件平都得
阿邦(幫)師傅:唔可以呀,松個套餐太平啦,三文魚太平轉唔到其他
我:咁唔緊要啦,叫午市套餐

我:師傅你啲午市套餐全部都有三文魚咼,咁點算
阿邦(幫)師傅:系我面前同個女員工講,即刻同我cut晒全部有三文魚嘅套餐
我:。。。。咁仲有啲咩套餐可以?
阿邦(幫)師傅:西住面講,冇㗎啦,冇㗎啦

講真事但例如轉件雞蛋壽司俾我都得
趕我走咁,不如直頭唔好開門做生意中午休息,等三文魚翻貨先,依家cut晒所有Menu

最後走咗,講真我做vip想叫vip嘅餐又叫唔到,我比錢做vip黎做咩
老實講,啲態度都咁,真係生意好呀

壽司店道歉信全文曝光 招來網民罵戰
去日本食啦⋯⋯
態度一視同仁 V你老未ip
咁佢都msg 禮貌覆左
可能個司傅講野唔識轉角啫
佢叫人cut 晒午市set menu 可能係發現唔記得落架其他有三文魚既野
個客同佢講 求其一件都得
最後自己講感想講 俾件蛋壽司都得
咁點解佢唔直接講話俾件蛋壽司就得
可能個司傅死腦筋 求其一件平佢以為指既係魚類
所以先有個句三文魚咁平轉唔到其他 佢無諗過個客連蛋都ok
多數都係員工幫間野倒米

打工係惡過間鋪老闆
師傅本人定老闆親自回覆
好想去日本
如果個師傅係我講個種人邊識好聲好氣覆人
我覺得今次真係誤會

仲開埋師傅名 佢都應該有教訓架啦
賺錢員工有無得分先
缺乏食材將部分套餐下架都要屌?
通常真係老細反而唔怕畀少少著數留住個客
打工無咁多彈性以為公司唔蝕畀人就得
搞到愈低級就愈惡
呢個在僵化的歐洲服務業更加明顯

亞洲人靈活啲識do問經理問上級啦
仲同個客嘈邊有著數
個師傅唔識變通
其實好多都有跟業績出獎金
分條毛
所以落手做同對客通常兩班人
無三文魚直頭全店下架la
VIP都咁…對一般客人咪仲閪
cut埋客人la
梗係老闆
早一年前開始食開 都覺得荃灣個女職員差咗好多 入門又咩都唔俾 連濕紙巾餐具都唔set好 態度都唔太好 尖沙咀分店就冇咁嘅經歷

有次我嗌完壽司 嘢食到枱佢都冇俾到任何一樣嘢我 同佢講要餐具 就不耐煩咁叫我等等 試過繁忙時間or非繁忙時間 都係差咗 所以上年係vip會員 之後今年都冇繼

睇住呢間嘢由2020一開始做幾好 到而家就冇咗個服務態度 所以排壽司朗都唔食佢了
壽司朗可以下午4 5點都仲有人排
香港服務業人材都係倒米多
呢個真,有時都唔係要佢地做到日本咁
連比返最基本服務都做唔到
收埋warning
好似欠咗佢哋咁
講啫,我平時都係咁覆D投訴,有無出信邊個知
真係出信個師傅唔撈/射波點算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞