港女質問內地人:「唔識講唔該」? 不快經歷惹多人共鳴

252 回覆
433 Like 5 Dislike
燒晒啦一早
有次有個支那佬在中環地鐵站問我老母點去上環?
我老母唔識講支那話,用廣東話回個支那佬
『去上環唔洗搭地鐵啦,上返樓上出街向西行5分鐘就到』
支那佬完全唔知我老母講乜,手一揮唔該都冇聲就轉身走咗
唔講唔該,仲要無啦啦捉住你/拍你,痴線架
有次遇到個大媽粗聲粗氣咁問路, 但見佢好努力用廣東話問都算數,
答佢之後 哦一聲就走咗, 當時仲心諗係咪唔滿意我個答案
後來遇得多就知個個都係差唔多, 有啲聽完嘢都冇講句就走添
咪即係話香港人由細到大都灌輸對人要有基本禮貌,
所以就算本身個人天生性格係無禮貌,
都會因爲教育而令佢反射性地對人會有基本禮儀,
係文明社會教育下既象徵。
禮義廉恥、佢哋只係淨返一個!
大約10年前,我試過喺旺角俾一位普通話人士勁冇禮貌捉住我手臂,問我西貢點去,我同我朋友勁有禮貌帶佢去搭機場巴士,仲要提佢總站先落車,因為我同我朋友都覺得佢應該係想去越南西貢,所以應該先要去機場,我哋仲陪埋佢等車添
諗起之前去澳洲搭uber
個司機話通常講完how are you
對方唔應機果啲好大機會係中國人
通常遇到呢啲都亂鳩咁點佢路
支那人問路一向都係邊部巴士埋站就叫佢哋上邊架巴士坐到總站
有冇電視框
首先去人地地方跟人地文化係好合理
我去日本就算同啲人用有限英文溝通
我第一句同最尾果句都會用日文講唔好意思同多謝

都唔係要你講「唔該」呢個字出黎
普通話冇呢個字,都一樣有啲有禮貌既人會講「你好,請問一下」
起碼個feel要有禮貌
你係咪平行世界
佢哋嘅教育都冇禮貌呢樣嘢,以前民國年代嗰代人就有
佢地最大問題係無禮貌 無頭無尾,奉旨要答佢咁
少左個magic words
我心諗,我同識嘅人講嘢都唔會冇頭冇尾,講咗稱呼先講內容,佢哋連先生小姐都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞