港女質問內地人:「唔識講唔該」? 不快經歷惹多人共鳴

252 回覆
433 Like 5 Dislike
講真係黎香港果啲無禮貌好多,之前做野上深圳啲路人幾有禮貌,撞到你識道歉
我會以為麻雀館
港狗更加唔會講
禮儀之邦喎
有d會話「大哥,XXX在那兒?」

我都會答既,但個d「嗨,XXYY?」一律指相反方向

大佬,我老細叫我做嘢都講句唔該啦
有次帶個大陸女人搭車 又係好無禮貌 應該係高鐵出黎問我過海去灣仔
我指左條明路俾佢去搭車上屯門
係用好西既態度咁講唔該
遇過大陸人識開句請問
亦遇過黑鬼, 直接拍膊頭問where is, 答完無thank you
指錯方向又衰啲既,
通常我都唔會玩人,
如果佢係客客氣氣,
識用“請問一下”,“不好意思”,“麻煩你”,“帥哥”,
我會盡量用我僅餘既普通話再加動作指佢去,
如果一黎就“喂”,“XXX怎麼去”,
我會用廣東話兼唔會指方向咁答佢,
佢聽到一頭冒水問我識唔識普通話,
我會用廣東話無尾音答佢“唔識”。

其實我去到歐洲見啲歐洲人都係咁,
啲大陸佬爛鬼英文無禮貌問啲當地人路,
佢地會黑起塊面用當地語言答佢,
我禮禮貌貌行埋去先打個招呼Hello, Good morning,再問路,
佢地都會微笑然後盡量用英文答我。
民族自信文化自信
公道講,, 我比過好多講普通話既人問路,, 唔知係味我好彩,, 幾乎全部都好有禮貎, 不好意思,,, 請問一下,, 基本一定有講..
試過坐緊火車 有條柒碌又係冇開場白問:哎落馬洲怎麼去
點尻佢留係架去羅湖既車 車到過關冇得調頭冇仇報
唔理係邊到人 一開頭唔講唔該一律答唔知道
“Hi, may I speak to Champ?”

“Champ, is Champ there?”
可能人地鄉下真係無「唔好意思」「請問」依啲字
現代大陸文化係無咗啲文謅謅嘅表達
睇啲公文、外交用字都好通俗淺白,老嫗能解咁
鵝們終國是禮儀之邦您敢廣我地無禮貌?
哎!
有啲真係直接問,好似老馮要答佢咁
真係睇人 好耐之前都幫過大陸女人搵酒店搵幾個鐘
佢都俾返$100人仔我
你有禮貌我實幫你
不過亦有網民指「佢哋根本唔知有呢樣嘢」,指自己「做零售行業,佢問我有冇折扣,我話不好意思我們沒有做折扣,跟住佢答我有什麼不好意思的。我覺得佢哋理解嘅『不好意思』同我哋嘅好唔同」。

係 你稱呼佢做小姐 佢當你話佢係雞
關咩事丫
上樑不正下樑歪
國家主席都成個牛屎佬咁款
你想下面班刁民有禮貌得去邊
你嘅回覆某程度上反映你身處嘅階層
我會問佢邊到黎 支狗就叫佢滾回去
THAT QUESTION WILL BE ANSWERED THIS SUNDAY NIGHT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞