港女質問內地人:「唔識講唔該」? 不快經歷惹多人共鳴

252 回覆
433 Like 5 Dislike

旅行中去到一個陌生地方,迷路是正常不過的事,與其不斷網上找路不系人也會選擇直接「問路」,不過有禮貌地問是基本事。日前有港女於社交平台發文,直斥內地人問路時極沒禮貌,當作是理所當然似的,帖文一發出即引起不少港人共鳴,更有網民分享一絕招即可解解悶氣!

港女不解為何「內地人咁無禮貌」:被佢哋問路問到嬲 近日有香港女生於Threads上發文,指「啲大陸人真係好無禮貌,第一句: 『哎,耐克在哪啊』,我答佢我不知道,佢皺眉走,好嬲,問嘢識唔識用請問/唔好意思開頭?」從字裡行間已能感受到女生當刻的心情。

而她的帖文發布後,旋即引來熱議,更有不少人分享類似經歷。留言指「我仲勁啲,經過佢一嘢扯住我手臂拉停我,佢問我冠軍(Champion)喺邊,嗰時好善良嘅我未識佢地啲超難聽譯名,就答唔知道,但仲想幫佢哋google,跟住佢哋下一秒就笑我唔識冠軍呢個佢哋以為嘅名牌,笑住我咁走人」、「佢哋係咁,無開場白都算,就算話咗畀佢聽點行,佢哋都係就咁走開,零句唔該多謝」、「佢哋最常用嘅開場白係:『哎』」、「試過尖沙咀大聲問我K11喺邊,我問佢哋邊間K11,竟然發爛渣話 『我怎麼知道』,我回返佢話我也怎麼知道然後即走」。

網民:而家一定用絕招對付佢哋 而有網民指,面對沒禮貌的遊客,自己通常都會答「不知道」,但到後來發現他們變本加厲,於是會再用「絕招」,留言指「一般我會指反方向」、「呢啲無禮貌嘅人,一定係點佢行反方向對付佢哋,等佢哋行多啲」。不過亦有網民指「佢哋根本唔知有呢樣嘢」,指自己「做零售行業,佢問我有冇折扣,我話不好意思我們沒有做折扣,跟住佢答我有什麼不好意思的。我覺得佢哋理解嘅『不好意思』同我哋嘅好唔同」。

#新假期
冠軍
諗十世都唔會諗到係Champion囉
都係以前高登有個話問路西貢街點去
點左佢去登打士街搭紅van入西貢好笑d
搭地鐵就指佢哋去相反方向
Vans會唔會係面包車呢
又諗返多年前嘅笑話...

請問邊度有“侏儒村“?
上次有遊客喺金鐘站柴灣方向月台問我 去北角係咪呢架車
我點左佢去東鐵綫
支那人係咁冇禮貌 乜都奉旨咁
外國朋友都係咁話, 好多樣嘢造成
自卑感 自大狂 冇教養 態度老奉
強國喎! 天朝人喎! 超英趕美喎!
中華民族偉大復興呀

民族自信呀
問路一律指雙反方向/鳩指
港女還港女, 佢哋真係會講唔該同多謝
依個真係痴鳩線
叫佢死返中國
自己個人觀察黎講
佢地語言文化上根本無唔該呢樣野
通常有禮貌D就你幫到手之後會講謝謝
差D就覺得自己係一段上下關係自覺地位較低D嗰方先會好聲好氣同你講謝謝
總結黎講,係三唔識七同等地位下,佢地係唔會有"感謝對方"既禮儀
利申:以上純粹個人觀感
細個好心幫兩條大陸人帶路
直情帶埋佢地去 到埗一句唔該都冇自己行入酒店

對比幫歐美旅客帶路
試過幾次佢地好熱情咁塞$100多謝你

之後試過俾幾個大陸人好粗魯係度 喂 星光大道在哪
心諗 屌你老母 基本禮貌都冇
即刻指撚咗佢地行彌敦道旺角方向 叫佢一直行到盡就啱
冇禮貌既一律收佢皮
連我自己都唔知會指佢去邊
通常會指佢去差館
真 有次係後行食煙 有個外國男人走埋嚟R煙 有禮貌問可唔可以比支佢 拎完比佢佢佢拎左張10蚊比我 我無收

又有一次
係垃圾桶隔離食 有個支那大媽r煙 一睇係黑萬就一面嫌棄講不要之後行開左 睇到我呆左
炎明熹老母黎產卵,都老奉咁要香港人幫佢養埋,一句多謝都冇,仲想跑贏你添
咁撚悔氣唔好問啦
我就冇見過港女會嚟就 A xxx係邊,唔識就屌番你,香港人鬼會冇啦啦了人講嘢咁浪費時間
支那畜牲邊有禮貌呀,黎到香港乜都老撚馮
星光大道簡直打機既強制任area 咁,一入去就比dnpc 強國人 A!喂!叫你做帶路任,做完得exp 冇錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞