想出部二手Prius,有咩要注意

121 回覆
1 Like 18 Dislike
Tesla 撥唔撥到?
所有車其實都要1-2年換
唔換水分愈黎愈高
壓力會低左你踏落去傳唔足100%力
無咁好收
啲遮(piston)又會生銹
嚴重就會積死鮑魚
Hybrid 行高速慳唔到油
原則上可以,但Tesla會實時上載數據佢自己雲端,只要你調完拎去客服一插電腦,就會自動同步

Tesla強大嘅地方,就係佢會mon住你點揸車,因為T車自己有做保險,只要你係危險司機,保費就會自動調高。
原來係咁 學到野 最好第時其他車廠都照跟
起碼保障消費者
好型棍,想出返部
btw,日本汽車驗車大約兩年一次,每次7-15萬日圓(3000-7000港紙),中古車更加要一年一次。

所以計埋汽車貶值,當13萬車玩5年剩6萬5,驗車費用可能佔車價剩餘價值嘅一成,咁倒不如拎剩低嘅錢當首期買佳新車玩好過。
大陸車其實已經抄緊呢套技術,基本上T車有嘅大陸車都有,T車無嘅大陸車都有,T車唯一出名就係個牌子同系統。
咁就變咗唯二嘞
好少盤
樓主睇邊代?
就係你呢D人搞到周街都係SUV
實用至上,冇計
屋企已經細,車都細真係抖下氣都困難
如果係外國會買多部coupe/ spider玩下既,香港就困難少少
zvw50/51
我都唔明點解d 人咁鍾意用幾多錢去計每公里
每個人唔同油站價錢唔同條數即刻唔一樣

利申CHR 平均25KM/L
但係少高速

toyota 舊款hybrid 係純輔助
平地加速到4,50 以上通常都要用引擎

聽講新一代hybrid 可以淨用電上到6,70
但係好似得corolla cross 同 rav 4係用緊

利申2: 揸hybrid 車最大樂趣就係每程車睇下揸到幾慳油
變相慢左安全左
Corolla cross幾吸引,但係見台仔屌到仆街
之前有睇過Prius C
但怕佢做過學牌車 仲要考慮佢換電就放棄左
主要睇下行左幾多公里數同咩年份(可以睇返車箱使用痕跡判斷),如果換哂野,你就要自己行量下。

買左返黎要換五油三水同其他消耗品,最好搵電腦篤下舊大電有冇唔精神(就算精神,都要預返$15k-$20k返原廠換大電,因為有保養)

二手prius就揀返zvw30 or zvw50啦,唔好揀太舊

利申 zvw30揸左3年,換左四條石橋T005A同一舊大電

最後附上入中石油貴油嘅油錢圖
咁不如等屋苑起好電位再劏車
垃圾公屋車場邊有咁快加到電位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞