想出部二手Prius,有咩要注意

121 回覆
1 Like 18 Dislike
雞半
問清楚係咪日本退役車,如果係多數五年或以上,坊間有啲細廠換電,一兩萬以內搞掂,又可以玩多兩年。

睇清楚個底有無生鏽、內籠有無異味、check安全帶有無起毛粒略知一二,車漆就唔好有咁多要求了,退役車返香港如果見唔靚仔多數都會全車再噴。
我自己都預咗呢類車係租車公司退役車一定係粗咪,但求機器精神就得
prius 5 2.0就屌打啦
四十蚊你買埋我嗰份
基本上日本車基本上跑20年都無問題,係混能車要換電呢下麻煩,同埋怕係雪地跑過咁解。
如果行得走得,點解要退役?
夠啦 唔夠仲可以pwr mode
你有冇計過架golf 行幾多 L/100KM,Prius 預5L/100KM 啦
淨係講,拎10幾萬出黎回唔回到本先
講錢*
日本國產車平同入口香港要打重稅點同
過保就放換過批新唔洗煩
而家過6L/100
你講回本就一定回唔到,只可以講話揸兩三年都仲保到值
我架p4日日番工來回加埋揸80km大約 22.幾至27 km 1L油 講緊e家夏天開埋冷氣

成架車行左10萬中 平均25.4 km/L 揸得呢架車就預左夠期要換大電同ABS 其他野都好典型日本車 無野大整 想慳油就行ECO MODE 想開心下就轉power mode 踩 都有輕微推背感
我同事架粗咪sienta 6年車行大約17萬都換咗大電,正廠電都係萬2蚊左右可以接受到

係怕租車公司有冇定期換迫力油嗱死ABS泵多啲
而家架mk7 一個月都2千5蚊油錢
我當換咗車一個月都慳到5百油錢,一年都6千蚊
應該唔只慳500 我咁樣揸法 一個月都係入兩次
早排將軍澳康城有一批二手車好抵
想問問師兄你幾吋鈴做到1L/27
換左18吋 rays
我0.57咋 p3

利申鬼油
CT200H建唔建議,我都想出返架
睇吓toyota aqua啦
一個人坐唔洗prius
aqua車尾細得濟唔係好擺到野
買個時上架俾錢驗車佬幫你注意買唔買,洗錢減煩惱。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞