康城首都業主聯署 抗議首都近乎全面暫停會所服務

265 回覆
145 Like 21 Dislike
無人買賣aa狗同按揭佬食風
梗係要唱衰租租唱好供供
咁即係好典型連登仔啫
屌你服務差
再屌你服務貴
有咩問題?
要人做義工服待你?咩都投訴咩都賴就得?on99
面子問題
太惡做,無人肯去,加人工就蝕,咁新標用新人工計就漲左42% 。
咁你咪議決執柒咗個會所佢

如果要 run 就要跟 DMC 收錢㗎啦
將軍澳好多私人屋苑都同地鐵有關
好撚慘,肉隨針板上
其他地區唔知
羊毛出自羊身上
住公屋入football club / 木球會仲好
公道講,唔係道道都咁閪

但好多人買樓前都淨係諗樓價,冇諗過要睇公契

某程度上自己攞嚟
咪係我地唔洗努力住公屋咬綜援簡直係人生贏家
根本香港地嘅法例就係幫有錢佬
淨係大廈公契呢一樣嘢嘅設計已經存在問題,但點解唔去處理?
請問覺得公契本身有咩問題?
唔想市民參與咁多政策政治嘢

近年多咗人醒覺搞業主立案法團, 一律俾人大力打壓

無法團更加唔洗驚你哋, 乖乖地供樓交稅做齒輪啦
我指出嘅,大廈公契呢份嘢個設計內容係點樣設計出嚟,及,點解佢同第一個業主簽訂就已經可以生效、而後來嘅業主同住同一棟大廈冇權去決定
大廈公契呢一樣嘢嘅存在本身無可避免㗎喎,咁多人 share 一個 complex structure 一定會有

你要保護小業主,唯一方法就係透過成文法,制定一啲通用條款,平衡小業主利益

但係另一方面嘅困難係,新樓嘅 structure 變化五花八門,要制定到直接關乎業權分配同投票權嘅通用條款,唔係咁容易
公乜野道
同你講A 有咩問題, 你就係度話B, C, D 其實好多選擇
而家好多都只係業委會傢啦
淨係睇吓啲人點解咁踴躍唔收錢去做立案法團嘅委員,而次次有料爆出嚟話「今屆業主立案法團俾人圍,係因為存在着管理呢幢大廈財務上嘅問題」,然後引發一連串衝突

你就知道大廈管理,究竟有幾多污糟邋遢錢可以袋落自己袋
樓主要pin this,呢個真係有用資訊
首都呀,20年樓都黎緊啦
其實有啲樓有法團會更慘

因為根據法例,法團投票大部份情況都係跟份數投,包括委任管理委員會委員

而發展商只要一開始喺公契 allocate 晒啲份數畀商場同停車場之餘此類,又唔賣出呢啲嘢,之後就可以喺選管理委員會嗰時用份數屈機,委任自己各個身為 owner 嘅子公司,或者同發展商友好嘅獨立業主
先唔好講點改,改唔改到,有冇用
但依家政府連第一步,企出黎話要研究處理都冇
你叫市民點樣對個政府有信心
你買樓前你自揀㗎嘛

你明知份公契柒你都要幫襯,邊個幫到你

自由市場係咁運作㗎喎
康城應得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞