何伯仔女被何太批謀住家產:我可以返大陸擺地攤煎牛扒!

118 回覆
63 Like 11 Dislike
《東張西望》早幾集報道過76歲老翁「何伯」喪偶後結識到比他年輕30年,從內地到港的女士。何伯表示兩人於街市認識,她在自己報紙檔對賣菜,後來她經常煲靚湯給給何伯,「煲吓煲吓」就煲出了愛情,兩人認識不到半年後就結婚。令人想不到的是,報道出街之後竟然引起全城討論,之後《東張西望》又再次追訪「何伯新何太」,而何伯、新何太又繼續爆金句!

說時遲那時快,「東張何伯」已經成為港人茶餘飯後的「食花生」話題,而經過幾日的發酵後,《東張西望》亦再次拜訪「何伯新何太」,播了兩日預告後終於在今晚播出。

片尾預告中,何伯何太在鏡前大秀恩愛,何太絕地大反擊,說:「冇呢回事,我點解要當佢獵物?我當佢係寶,好唔好?啲人真係奇怪。」面對5個子女反擊,何太也說:「佢再娶嘅女人唔係我,佢哋一樣反對,你信唔信?」

新何太愈講愈嬲,更大爆何伯的5個子女「謀家產」。她說:「因為......為咗繼承權嘛,爭遺產。因為我名正言順成為合法夫妻,就可以爭遺產。佢哋冇嗰個權,就先下手為強。」有網民指「新何太」灌「迷魂湯」,何伯亦相當激氣,說:「啲人話飲迷魂湯飲死你,啲湯有毒。飲死我?我愈飲愈精神呀!」片段中新何太更在鏡頭前餵何伯飲湯。

今集內容:

何伯新何太受訪時,直言有留意網上評論,新何太更表示自己經常睇留言,說道:「只係睇咗幾千條留言,我尋晚睇到凌晨4點。」何伯亦出言護妻,說:「我當佢哋(網民)係瘋狗!佢根本唔理我家事發展,信晒啲反派。點知佢(哋)個心係咁,想我死,根本想我死,咁佢5個就分囉。吓,450萬每個收90萬嘛!」

新何太也試圖解釋何伯5名子女的意圖,說:「因為我名正言順成為合法夫妻,佢哋就冇繼承權,所以佢哋咪先下手為強,捲走晒我老公啲錢,等佢一分伙食費都冇,淨返4200蚊,我仲留喺我先生個袋!我唔要佢嘅!佢話畀隻錶去當我都話唔要住!我仲有錢頂得住!」新何太激氣的表示,不希望被何伯子女誤會,說:「因為我係好注重名聲嘅人!邪不能勝正!我哋為人正直,會堅持走返啱嘅路。」

對於新何太向何伯取100萬的事情,何伯也相當護妻,直言自己與新何太亦有打算做生意,所以是「一齊做」。新何太也說:「我諗住攞住100萬先,慳住用先。我都想賺多啲返嚟同佢一齊享受嘅。」主持梁敏巧問:「蝕咗點算?」何伯回答:「蝕咗都預咗啦!我有450萬,嗰100萬攞出嚟做試金石囉。」新何太又解釋說:「有風險嘅。」

有網民指「新何太」灌「迷魂湯」,何伯相當激氣,說:「我不知幾清醒!啲錢係我自己搵返嚟,點解要俾佢(細女)一嘢盜晒我走?銀行嗰個同佢夾計有利益!」主持梁敏巧又說,表示網民認為是細女替他保管,何伯就十分清醒,說:「保管到我死咁點做生意呀?!我想上去發展,我仲想去珠海發展!」之後新何太更說可以北上做生意:「我可以返大陸擺地攤煎牛扒!」

對卞有網民指新何太貪錢,她就坦言:「佢哋太膚淺啦!我鍾意佢愛錫我,我覺得幸福囉!唔通我老公愛錫我都有罪?仲要俾嗰啲世人用唔好啲眼光睇佢?」何伯又說:「邊個女人呃我,我實睇得通!我10幾歲嚟香港,跑過江湖我知㗎。佢老實,靠得住。」
事實如果啲錢係個死老野的話
佢仔女又真係冇權拎嘅,呢啲死老野唔到真係兩腳一伸嗰日唔會知錯
450萬係人都財迷心竅啦
可以, 咁返囉
不過你返大陸發展
即係唔係住XG 間公屋
無住屋需求啦
房署可以收返個單位了
咁你咪躝返去囉
何伯又說:「邊個女人呃我,我實睇得通!我10幾歲嚟香港,跑過江湖我知㗎。佢老實,靠得住。」

咁個女呢
話個女偷你錢, 又睇唔睇得通
跑過江湖你知㗎
唔好得個講,做啦仆街!!

食神金句
咁呀伯快啲報警啦
啲仔女同個女人都係謀住阿伯
仲一攞攞晒全部
剩低幾廿萬都好呀
btw習主席唔係禁左地攤經濟?
識唔撚識架?
大陸小食街邊檔邊興”煎牛扒”呢樣野?
呢D到死個日都唔會覺得錯
仔女立即把錢轉曬去外國, 到時香港都無錢, 有一日比你大媽打嬴又如何???
450萬唔做生意,都夠個老野享受生活啦
邊個女人呃我,我實睇得通!我10幾歲嚟香港,跑過江湖我知㗎。佢老實,靠得住。

專搵老江湖
嗰四百萬係做定期 本身阿伯都有私幾錢啦 唔係點又買金又買錶比個女人 剩係呢兩樣都廿萬 仲未計其他買比佢既野
結婚買禮物龍鳳鐲無幾個月都用左50萬
再拎一百萬做生意
一年包保拎哂4百幾萬
可以?
做啦仲等咩
李克強地攤經濟
所以見佢講「享受」就開心笑就知咩事
姐係有分私己錢同公家錢啦
大媽曬咩都係賣野, 包包又假, 乜鳩都假, 博有返間公屋啫......
好似有部分錢係亡妻份人壽剩落,做仔女聽到要分俾只係識左幾個月就結婚ge繼母,好難唔嬲佢都唔太清醒啦,上星期老婆話香港飲食有前途想拎100萬,今個星期就變左返大陸返珠海
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞