(工程撚入)保華到底執笠未?

805 回覆
65 Like 4 Dislike
做呢行邊有main sub係好嘅
全部都閪 應該係話行業文化黎
只有更閪沒有最閪
聽講協盛都撈唔掂,同保華合併既盤蝕撚到pk
你係咪調轉講?
協盛早排先大手挖角
協盛啱啱先起步 又要準備收皮?
保華Ron仆街死左未?
老實講,如果你話你媽媽值得被愛,我會愛佢
十幾億街數收唔返,仲有糧出都算係咁
你講緊夾咩先?
保華幾個盤都比判頭停工
sub仔竟然可以停main con工
有限度停工
有汗出
我住呢到係破壞起
都無人買起黎做乜撚,係停都係華懋個on9嗌停啦
比老母新世界掃出門口,仲有邊有運行
唔怪得Paul Y d盤起極都起唔完
港島好似有個盤又係起極都未完
有啲新昌既氣味
今日(25日)上午9時許,有約30名工人到位於安達臣道發展區的安禧街房協居屋「朗然」地盤追討欠薪,數十人在地盤門外聚集,展示寫上「有汗出沒糧出」、「無良僱主」的木板及帆布,並高呼追薪口號。但現場氣氛平靜。

二判工人廖先生表示,約百名工人由4月起被拖欠薪金,工種包括釘板、紮鐵、平水、天秤及雜工等,欠薪金額約千萬元。廖生指,平時每月7日出糧,惟今個月資方拖薪,由7日拖至15日,直至昨日(24日)仍未有消息。廖先生曾向二判了解,二判解釋是大判未付錢。工人無可奈何,昨日到勞工處求助,處方安排勞資雙方於6月18日調解。但工人不滿安排,廖先生坦言:「佢唔係一調停就一定有錢畀你,可能佢又話無。」

他形容不少工人手停口停,所以今日迫於無奈到地盤追薪,「一家大細靠我養,你無糧出畀我,點樣搞呢?我哋用好和平既嘅手段爭取返自己份人工,希望你諒解我,我想要返份人工啫。」工人指資方如未有回應,不排除下周一行動升級。上午11時許,有資方代表抵達現場。

香港房屋協會回覆指,現正與項目總承建商保華建築了解事件。保華建築已承諾作出跟進,並會盡快處理,以保障工人權益。

原文網址: 有汗出無糧出|安達臣道「朗然」地盤 數十工人舉牌拉橫額追薪 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1022763?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
科大盤完未
有無南Y島朋友仔?unit L12
觀塘Paul Y 棟嘢啱啱先叫裝修完就收皮?
俊和轉型做隧道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞