MIRROR 12家邪惡大反派樂壇黑社會毒唯黑粉圍爐區(玻璃心kam撚慎入)(752)

1001 回覆
7 Like 7 Dislike
https://www.threads.net/@eeeeeeendy/post/C6_k7UDvZTa/?xmt=AQGz3kr1UPpvctV1TioRczp8UhIz8bnHhF-7prUlvqmKBQ

好懷疑呢個就係am team嘅諗法
千錯萬錯都唔係佢地錯
係鏡粉要求太多 係鏡粉太霸道
佢地咁忙 好難樣樣都比心機做㗎嘛

同埋原po講咩唔係嗰行嘅人就唔可以評論?
某啲行業可以係
但係stylist唔係

Artists嘅工作性質就係要對觀眾
作為artists嘅stylist佢哋嘅作品就係面向緊觀眾
佢地嘅工作就係將artists包裝同present得更好
而最留意個artist嘅就係佢嘅fans
咁點解fans/觀眾唔可以評論?
想粒星可以present得好好睇睇咁上台啫
點知你襯出嚟啲look比例配色款式風格冇一樣嘢掂
炒車災難仲要唔係一次起兩次止
事後又覺得自己冇問題冇諗過改提升下自己能力
唔批評你,批評邊個???
咁孤芳自賞建議去玩小眾藝術
唔好做commercial pop啦
pop就係要跟主流迎合大眾討好觀眾嫁啦

而大家都覺得你地柒呀
屌好好笑

條友真係公道

pop就係要跟主流迎合大眾討好觀眾嫁啦

公道d我唔太認同呢句
pop culture前提下係創作除左有勇氣突破跳出舒適圈
仲要有一定嘅能力同才華如果唔係請ready一個心態去接受批評

同埋難聽講句邊一個創作圈都不乏好有才華同創新嘅人
但更多嘅係中庸同普普通通嘅人係到打滾
又好似有d道理
嘉0姐隻龍蝦都好前尖下

咁我改返
做得pop就預左一定要俾大眾judge
佢地當fans係柒頭乜鳩都唔識
終於知道佢地點睇鏡粉了
睇到打個突
依家嘅追星文化下嘅fans
好多都唔再單純係一個你餵咩俾佢就食嘅fans嚟
依家好多fans都識自己產出一啲嘢
唔少影飯拍嘅都出過pb/月曆/小卡
拍fan cam嘅 已經去到出緊4k multi cam
大型/車身/舖頭應援都一堆fc/站做過
甚至有fc之前仲出過3D廣告
依班人本身都有相關嘅知識 唔再單純係個layman
點解佢唔可以批評你?
仲未計有班本身都係專業人士嘅fans
知作為一班幕後俾人觀眾咁屌係唔好受
但不如都試下從中睇下有冇可取嘅地方 睇下可以點進步?
依家咁樣成個tone好老屎忽
襯得靚嘅幾時會屌
十個人話醜就話針對佢姐
依家佢啲衫醜係鏡圈最大共識
咁都唔俾人講
仲要咁多工作人員幫阿萍講野
唔怪得佢長做長有啦屌
有時覺得鏡粉無人權
好似乜都唔可以批評
有乜事又spin去鏡安法
Endy哥經過尋日都仲要衝出嚟
今次件事多謝佢令大家睇清原來Viu對冗員包容度咁高
佢個心心笑容完美表達到katch編輯嘅心情
衝出嚟唔緊要呀
但又唔鋸又要del po又要頂唔緊又衝番出黎

想同endy gor講聲
del po無用的
網絡足跡你永遠都del唔到,晨早比人cap晒圖啦
想del po扮無嘢呀

琴晚牙萍事件發到咁大咪又係因為你個心機論而發酵到咁大我係牙萍真係多謝你
邊止尋日,個threads入面一個鐘前Endy哥仲係覺得班鏡粉乜都有「前曕性討論」

我又cap定先
睇到呢啲留言真係好撚灰
講真「鏡粉」當中一定有唔講道理、係又鬧唔係又閙嘅人
但針對今次styling嘅問題,其實大家出聲都只係想班仔行出嚟好好睇睇啫
大部份留言都圍繞返啲衫講返出事位喺邊
結果一堆帽子扣落嚟又仇恨造型師又針對女性又唔理解個專業
總之批評佢就唔得,鏡粉出聲就係錯

當班仔已經去緊更大嘅舞台,
明知呢啲位可以做好啲,要跟著進步嘅時候
點解要安於現狀
要我哋唔好出聲當睇唔到

係啦我係個乜專業都無嘅鏡粉,無資格出聲呀
I shut my mouth and give you the money啦滿意未
(sorry入咗放負mode)
原來viu圍內嘅圍威喂嘅程度係去到咁樣
唔怪之得成間電視台無論viutv定makerville做啲嘢都越嚟越差
總算知道答案
我哋唔專業呀
cnn主持人夠唔夠專業
俾人笑班仔冇造型師亂鳩咁著呀
成班人剛愎自用用人唯親不思進取
所以咪搞到咁囉
又係啲唔係做嗰行/自己非專業就唔可以diu既謬論
唔係歌手聽唔出唱歌好唔好聽?
唔係演員睇唔出演技屎唔屎?
唔識揸車feel唔到司機揸得chok?
唔好就自然有人diu 㗎啦
仔sss 做得唔好我地都diu 啦
工作人員身嬌肉貴唔diu 得
定係純粹鏡粉=野蠻唔講理意見可忽略
做到嘢嘅留唔住,呢幾年大量幕後唔再做viu
最後留低呢班自滿覺得自己「專業」嘅人搞個電視台
出到嚟成件事就係哈哈哈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞