入政府做公務員係咪人生贏家

372 回覆
63 Like 255 Dislike
pro garde唔使升既max 11萬幾 使撚得上面退休
高級督察8萬幾至9萬幾咋
12個月糧,但係要交稅即係實出11個月糧
都算
當你見到d咩生果金綜援雙糧
dllm jm9
公務員我熟過你啦咪撚衝出黎柒啦師兄
警務督察同消防隊長係直通薪級黎,詳細自己google下
總之兩粒升兩粒一瓣考完試就得,唔洗有編制有位先有得上
大把人30歲三粒就係咁既原因,但只係警務督察同消防隊長
海關入境果d就算啦 要有位先有得升,慢好多
咁啱嘅師兄同我一樣學歷
屌 連ACO都唔夠資格申請,CA人工又少到唔合理
正常3大都入到啦
你唔好on9啦
教師vs政府pro grade

兩個起薪同頂薪都差唔多

30k-70k

邊個好啲?
司機?
月供VOO
公務員
公屋
平日留港兩餸飯 family netflix d+ hbo prime ps steam
短假北上食玩買
長假出國食玩買

呢個生活質素至少屌打成個地球一半人口
出面個世界點話知佢死
一定係教師
一年超過40日假
pro grade做10年先得22日,升到directorate先最多26
今時今日做到PRO GRADE出去撈都發過豬頭
叻既人入政府係認命
廢既人入政府係好命
但未死食舊制長糧就贏家
其實正苦裡面大部分都係底層位
唔知佢講邊行,engine為例,有牌出面四五萬,正落起薪7萬唔升都可以跳到11萬尾,入到咪贏家
叻嘅人轉入政府好正常
大佬個社會要人lead 岀高d 人工好合情合理
engine入政府爭到頭都爆

佢講佢話入就入到喎
咁可能佢好有料呢
你本身做緊?
Ching你真係睇得其他地方太好
其實喺香港做譚仔$30k usd annual income都已經屌打地球8成人口
好有料出面就唔係得四五萬啦
去讀書喇 仲上連登搵同伴都唔會解決到自己社會放棄嘅事實
無沖突,出面係可能未必出得起錢
合理嫁
政府你叻極年薪都唔過300萬 絕大部份pro grade都係百五至二百幾萬 但係私人市場接近無頂 淨係300萬以上既納稅人有2萬幾個 150萬以上有8萬幾人 政府人佔左幾千人掛
所以睇你係唔係賺到無頂既人 唔係既話應該叫做有個鐵飯碗咁 公務員福利又無大公私咁好 工作量又大 睇唔到好大誘因要碌入政府
你同踩港撚講野
仲有一班小中大學都只係香港大嘅連登仔講
咁香港一定好差
講真啦一個行業有幾多個人有料到賺到無頂,只要你唔係咁勁,入到政府就係抵玩,你係要撐話你就係呢d人中之龍我只可以話聲你巴閉囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞