入政府做公務員係咪人生贏家

372 回覆
63 Like 255 Dislike
Pro grade 30+坐底都100k啦
如果只養自己一個不知幾好使
唔怕中年失業囉
https://www.csb.gov.hk/tc_chi/info/2170.html
* 任何五個中學文憑科目成績(包括:新高中科目第3級成績,應用學習科目(最多計算兩科)「達標並表現優異」成績,及其他語言科目C級成績),會被視為符合現時「香港高級程度會考(高考)兩科及格和會考三科良」(一般稱為「2A3O」)的要求。

eg. LE/LOII/HO/ASO
發達無你份都叫贏?
有冇咩政府工岩會考零分 中五畢業嘅做
早幾年入果d真係人生贏家
退休潮+移民 本身十幾年升果d職位 隨時幾年就升到
洗廁所
Pro grade起薪都75k 做兩年有埋housing都100k 又唔使跑數搵客 幾爽
平庸 或者 無能者 入政府做基層工都可以衣食無憂。 做私人公司只會永續挨世界
CA/WM2/掃街/郵差
唔駛擔心無飯食無屋住囉

生活好就一定講唔上
連登仔邊度咁上進
發現好多連登仔ff發夢

以為入左政府係無野做
之後可以有錢住靚樓養靚車
無能者 走去私人公司
做唔夠一個月比人炒燃左
仲講乜野生活好?
係 贏九條街
返工等放工
年中等加人工
Low risk high return
係呀 仲唔快d去做
啲人會覺得公務員高人工 係因為佢地競爭力低 自己喺私人市場拎唔到好嘅offer

明明以差唔多scale嘅公司嚟計 新制公務員嘅人工同福利都差過私人公司 但公務員人工同pay scale透明 啲人睇到咪覺得佢地人工高 然後好葡萄
做得低層私人公司要求咪同政府差唔多
掃地洗廁所 做簡單文書私人有能力d?
炒撚左咪又係做第二間做

低層工又唔難搵
睇做咩位啦,入職得個萬尾/二萬頭點贏
Inspector 100k一個月
點低過私人工法
有錢日日食兩餸飯

人生贏家
so9sad
咁老實講比起做7仔M記搬貨跟車,公務員一定好好多

要考慮到呢到大部分人都係返緊呢啲工

你幾時見返緊私人市場撈得掂果啲係到葡萄公務員一年有18日假
其實真係睇個人能力

私人工有料 jumpy係咁加20%
無料 唔識玩職場遊戲咪係
有料嘅 又識刷鞋睇眉頭眼額 私人工加得快好多
又好快會俾人咬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞