入政府做公務員係咪人生贏家

372 回覆
63 Like 255 Dislike
岩呀 對佢地黎講 自己個份就underpaid 勁辛苦 其他所有工都係hea 做冇難度 人工又overpaid 醫生就9醫 護士就呀貓呀狗都做得 老師就教畜 保險地產就呃人既 公務員更加唔洗講 社會寄生蟲

但係又唔諗下自己點解仲係做緊份牛工
真 你話酸人地可以做兒子就話 呢啲天生冇得改變

酸人地打份工果啲真係白痴仔嚟 大大聲同人講自己係廢物 酸得嚟又考唔到
明明好多位都論緊人 又唔去考
但成日係連登屌 公務員人工高
四隻字加號碼叫圖?用Paint畫?

再者,得果七皮七,就最鍾意?笑死
Workman呢?
捱幾年拎完公屋考CA
你曬張圖 用手寫你account名
我咪開張銀行單 用手寫張紙 睇下真定paint
畫多張你睇
想幾時畫就幾時畫 等你張圖 寫✍🏾名 我又開Account寫名 睇下真定假
佢供咗mpf你份糧咪唔使扣
假設私人公司一般係公司幫你供一半mpf
即係私人= -7.5%, 公墓= -0%
唔好睇到自己咁重要

炒左你隨時都可以搵到另外一個人取代
人工越高 title越高越危險
話炒就炒

我表叔就係咁
做左十幾年 加埋之前d exp都有近20年
升到副director
話頭醒尾
突然話炒就炒 公司都有比多筆呢

過左2個月 請個有關係嘅頂左佢個位
(佢得7-8年經驗
最近係外國回流 好後生)

香港職場好多屎忽野
永遠都要有保護自己嘅意識
睇咩行業㗎姐

有value 嘅 識lead team嘅 點會炒

我個行本身top management位 惡做
jun位 senior位都缺人
未見過炒人 只有過檔

唔過80k 都唔會點郁你
有咩值得討論…傾咁多次唔厭嘅咩😂?
咁多人講pro grade, 其實都係月薪10萬鬆啲, 通常嗰啲人已經35or40+, 冇花紅雙糧, 真係咁高人工咩?我覺得都係難考嘅, 不過吸引力只係穩定, 壓力相對較細(炒我呀笨🤪), 所以先咁多人考

你正正常常讀過大學比較精明喺私人市場(有適當嘅生涯規劃, 冇入錯行, 因為喺香港地好多職業都唔值錢), 35~40up要搵過1x萬月薪唔難啦, 喺適當嘅時候跳槽仲可以叫高價啲添…不過去到再老啲…被炒嘅機會係有嘅…到時候要睇能力啦

都係嗰句啦, 你咁眼紅嘅, be one of them囉😅個人選擇嚟
Pro grade 25-6歲都入得啦 30出頭都差唔多升senior 加埋housing都160k仲有15% mpf 穩定唔驚俾人炒

咁你出面私人工一定有高好多嘅,不過難度比你入政府難好多姐
25-26歲入到政府pro grade其實好少有啦, 講緊讀完大學, 2-3年工作經驗咋喎, 面試嘅時候超班+背景中哂對方想要嘅人才? 仲未計好多時都係暗盤master先會請

都算, 可能真係有相當嘅人數, 我冇數據去做討論, 但你話30出頭升senior我就唔係好同意, pro grade 再上d senior 位一啲都唔多… 大把人冇升過職就退休啦😂又或者你具體講吓係邊一個職位可以引用你形容嘅例子?最樂觀嘅係食正退休潮/之前嗰啲移民騰空出嚟嘅空缺囉,但係並非正常一般情況會發生。
25-26歲
gard埋再chart埋即入?
有嘅,嗰d叫eng grad
grad完請入去俾你學野,但係唔一定請,唔請你就返去食蕉

如果你講頭幾年出面做野就chart埋即入
不如去買六合彩啦
d人真係9up當秘笈
呢幾年連做緊老師都入唔到PGDE
同埋邊個報PGDE會冇校長寫信 咪撚玩啦

同埋讀完PGDE同做到老師從來都係兩回事嚟
以前大把讀完PGDE嘅TA AT
你聽佢鳩噏啦
我有個frd教武館 舊年請人都請到個hku 畢業嘅後生仔
但係佢今年報PGDE都係冇回音
模擬倉
律師咪係,讀完PCLL train完兩年大部份人都係25 26歲左右,做GC 5-8年升senior都係常見
師兄犀利
咁都俾你搵到一個位😂睇過編制,似乎真係升硬咁(junior vs senior = 1 : 1.5 or 2)
我唔熟法律職業啊,不過做呢行唔係通常都係目標做暫委法官跟住吼住坐正做正裝法官嘅咩?

私人市場嘅律師應該會比政府律師搵錢多 好多 㗎?
大狀就自己生意,事務就出份糧但好多bonus咁?
佢哋會想入政府咩?唔會變咗Underpaid咩?入政府咪會由人生贏家變做投降輸一半?🤣

同埋政府律師會請咁Green 㗎?2-3年法律經驗就輕易考到?講嚟聽吓🫡想學吓嘢thanks。
engine唔知 但會計狗做4 5年考完牌入庫務局逗六皮幾一個月既大有人在 不過普遍都係6 7年先入到
親生仔都要近28-30先chart到GE>ACE>AE>E。
仲話要上多級, 加多5-10年啦。
出面D人,考唔到入來,真係好鬼多幻想。
唔係包拗頸,純粹討論吓啫。九成人都唔係想做法官,做法官多數都係出面私人執業大律師申請再獲提名委任,但都有由檢控轉做法官嘅例子,但比例上都係少數。

私人市場當然可以高好多啦,事務律師嘅話六七成都係本地行,本地行大部分人工都低過政府。叻仔嘅話做國際大行,咁梗係搵得多過政府,第一年執業已經可以十萬up未計花紅,升幅又大。不過依兩年個市差到嘔,尤其係做上市收購合併,唔炒都算偷笑。大律師嘅話同業收入差距太大,可以好富貴可以好兜踎,唔討論啦。

唔知其他行業係點啦,經歷方面,律師就係可以trainee開始就入train完就上GC,或者出面train完第一年執業就可以入。

入政府係對搵錢能力封咗頂,但係每個月袋十幾萬又唔使搵客又唔使追數,唔受經濟周期影響,有啲部門直程可以準時走,對一啲能力唔係特別出眾或者唔想搵客追billable hours嘅律師嚟講已經係好好。
政府律師請唔到人 薪常會幫佢加omit point 同醫生一樣 私人執業發過做政府工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞