KPOP: 上音樂節目要花11萬 但出演費為300 大多偶像7年都冇收入

72 回覆
30 Like 2 Dislike
一出道就賣BTS師弟 師妹
關注度高勁多
什麼BLACKPINK師妹又係咁
邊有咁多隊Gfriend 阿其實
二線公司D 團已經未必紅 何況18線
wooah呢啲團係咪9成冇錢
gidle呢啲細公司都紅到真係奇蹟
張囯榮 當年都有$1,000月薪

竟然!哥哥第一份工係賣鞋 |《今夜不設防S2》16 - 張國榮 | Celebrity Talk Show S2 | ATV

ATV 亞洲電視
16K
Views
Feb 18

https://m.youtube.com/watch?v=zM-vYonPZHk&t=15m50s
叫班傻西直接比錢佢地好過啦陰公
咁係唔得㗎,因為擁躉或會懷疑騙款 (因為冇應援品/紀念品作交換嘅嫌疑)。
如果監管當局介入調查嘅話,肇事偶像嘅發展就會有好大障礙。
本身唔細
佢哋嘅開山始祖係4minute、beast、Apink以及歌手許閣、G.na
冇佢哋前人種樹,都唔會有今日
係囉 真係唔合理
0人工仲要負債 完全係搵笨
lm
YG點會收檔
仲有babymonster既
Cube都細公司?
唔追開Kpop嘅就以為只有三大(SM、JYPE、YG),其餘都係細公司。
的確喺一代團嚟講,呢三間係大公司
但實際上唔少公司都係二代團(大約08年至12年左右)時期建立,除咗Cube,仲有FNC、StarShip 都係呢個時候彈起。Pledis雖然都係嗰段時候建立,不過未被HYBE收購前,都係好霉嘅公司

當然有好有唔好啦,有啲公司做做吓直頭收皮(例子:TS Ent),亦都有啲公司雖然健在,但影響力大不如前(例子:DSP、pocketdol(CCM、MBK前身))
唔止
仲有男團Winner,Treasure
兄妹團AKMU
一大堆producer以及演員

kpop只係YG比較重要嘅一部分
去勞工處告個僱主囉,唔出糧
七年總收入5.7萬港幣
平均月薪HKD 678 仲慘過賓賓

Stellar的另一位成員佳英爆料了全團活動時期的收入,稱:「出道7年賺的錢,每位成員拿到手的還不到1000萬(韓幣)(=5.7萬港幣)。」她的一席話,也令敏熙當BJ首日收入成為了熱議的焦點,一天BJ竟然賺得了過去7年的錢,確實讓不少粉絲聽了很震驚,原以為愛豆們都很能掙,卻沒想到連一般的兼職生工資都比不上。
要留意呢個係講收入(eg 出演費既分成)
仲有支出 都係掛係個idol既收支表入面

就算你收入分5成
但支出超於收入 都係冇入收

請髮型師、化妝、買衫,請dancer都係係自己比錢

Artist同公司唔係僱員關係 所以係可以冇人工
而係自僱/business partner, 好似果d保險佬咁
係做生意既型式
nana咁靚又有實力都咁霉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞