KPOP: 上音樂節目要花11萬 但出演費為300 大多偶像7年都冇收入

72 回覆
30 Like 2 Dislike
咁打歌舞台有電視台拍,易吸粉,唱/跳得好或特別造型有機會多人討論

電視台有提供打燈,拍攝人員,製作水平好高,又full cam ,fan cam,one take,愈紅愈多cam
當然up 上YT, 歸電視台賺

另一方面,服裝化妝,舞台背景成本 更係韓團自己出,睇餸食飯喇
韓國一年出幾十、過百個團體組合,分到幾多?

淨係要令人記得個名已經唔容易
Dance, crew, 食飯全部都係錢
香港D kpop show 見到d crew會叫好多野食都唔食,因為阿公舊錢夠cover 呢D數
因為偶像成員多數都仲係學生
Crew反而已畢業嘅大學生
由於唔夠秤,偶像成員份約都要家長陪同先簽
https://youtu.be/tqr7jnNo4Lk?si=QCOJ1YjqaOKaBnqr

Crew 要找數,唔係以後邊個幫你手
Idol 表面風光
呢隊vanner 平時要個個去兼職打工,連社長都係打工,宣傳文案由成員做埋
收工仲要練野,靠上遺珠類節目比人留意
上電視節目時,真係覺得有個節目可以比佢地發揮,好落力完成表演,連評審聽完佢地故事,都喊晒
之後開始紅,好似搵到金主發行,可以唔洗兼職,專心做idol
crew係一黎就可以真打 唔洗用到公司資源
又唔會幫你宣傳 用完即棄
唔關學唔學生事
練習生 = 學徒 = 包食包住包技能培訓既免費勞工
Boa贖到身真係cls
香港競爭細:

9成9芸人簽 翡翠一騷

然後一路揸的士 / 做裝修維生

一路接 翡翠通告

等有朝一日自己會 翡翠爆紅(aka等運到)
連低薪都冇就真係仆街咗啲
紀律部隊受訓期間都有人工出啦
同買六合彩一樣
如果搏一搏, 爆紅左
就可以賺大錢

個個都認為自己可以成為小數 幸運兒
但多數人都係失敗收場
如果背後有大公司, 就好容易紅
落重宣傳費

未正式出道已經受到關注
所以話準備有大量大陸準練習生過嚟香港成團...扮晒國際化之後話自己係香港男團...大把弱智妹又可以自娛一番..
無可能啦
1)成隊大陸仔唔唱廣東歌冇香港人會支持
2)廣東歌都收緊皮,一日比一日少人關注
3)扮韓仔既C-pop團更加冇市場
果隊loong9 係香港搞見面會, 只係賣得200張門票, 跟住要直接取消
呢班loong9 係大陸已經係最頂級果班訓練生, 都搞成咁

你覺得香港人真係會追大陸藝人咩
香港果d有少少
又未至於0的
只係初頭分成比例好大差距
咁初頭衣食行都靠公司開公數嘛
紅左, 多左廣告拍戲job, 得獎後咪調整囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞