父親游水偷渡香港 美籍工程師設計App爆紅25歲退休

230 回覆
126 Like 53 Dislike
冇錯

Allen勁在佢d app到而家都年年幫佢搵勁多錢
同埋最一開始自學寫app個難度係高過而家好多倍
而且咁早有自己寫app ge眼光更加難得
個市場比較獨特,少人競爭
睇audit 呢行就知邊邊痴線啦
你太年輕了.
上世紀偷渡黎香港然後特赦拎到香港身份證, 隨即申請移民去英美澳紐加 , 如果有親戚成為合法居民, 申請資格加分.

記得上世紀, 鏗鏘集定星期x 檔案訪問過一家幾口廣洲人, 夫婦偷渡香港後, 生咗三四個小朋友, 之後移民去美國, 大仔接受訪問時話父母唔識英文, 生活上佢最困擾係要幫父母與家中大小事務做翻譯, 尤其初到埗時, 佢自己英文唔得, 一個小朋友要處理大人事務, 好大壓力.

最記得訪問中, 母親親和力好高, 佢自嘲靠唔怕面懵, 有機會就去問, 當地人亦好熱心協助佢地融入社會 , 從本基本英文唔得, 移民咗十年八年去到聽得明日常生活英文, 亦可以單字或短句附上身體語言與同事英文對答.
應該係講緊為下一代
喺美國打code打到䁱飛,30幾歲已經財自啦。
Netflix請個software engineer 有960k/year.

中國接受緊美國佬幫個時好易
不過依家下下都話美國佬害佢
維穩野 fatfat
即拉都係提早退休
游水偷渡再去美國供個仔讀UCLA
剩係學費都幾球
呢個老逗唔簡單
nancy: 美國好重稅
死都可以係一步棋
—Shogun
香港仲好啦,垃圾先移民
香港唔會,香港好自由
你戇鳩,住美國一年可以去5次日本?
Netflix 出名output 少過top30%就炒
流失率最高
Tesla等名車
公廁車幾時變左名車
你以為佢點樣繼續呢種退休生活十幾年,又唔會有政府禁止佢偷聽差佬對話
打劫mon住都贏一半
人才真係要離開中國先有得發揮
唔走留係到批鬥都死晒
有無諗過幫吓啲香港同鄉
最難係無關係,有關係嘅話有狗官肯用幾千萬買個垃圾app
寫code寫到曉飛我expect佢係top10%, 又點會比人炒
蠢人係相信家庭規劃係人生目標
咁咪大把勞動力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞