父親游水偷渡香港 美籍工程師設計App爆紅25歲退休

230 回覆
126 Like 53 Dislike
想知咩
呢啲人係負貢獻 ,及早收山唔撈都算係貢獻
你既成功故事
點樣令lambo由遙不可及變成能力之內
90年代美國有六四綠卡 ,落到地就送綠卡 19年都冇一個國家比到呢種程度嘅政策
Florida好好熱
明嫁啦
但事實你無能力做管理者
亦都無能力25歲退休
更加無能力做醫生
上黎連登9up完就快d返位鏟薯條啦
有人世界名校畢業、父母人生勝利組,年薪百萬

都未去到佢呢個位置
只限美國
得,掉幾千萬出嚟
其實係,當年小紅書三個老細都唔識coding。
第一個product係pdf,事後比investor屌撚到仆街打code整app個part都係事後另外搵人寫。

搞app最緊要做好market research,點搵第一批user等等,呢part緊要過coding
問題係周邊對手,個個有冇佢咁有料先

能力值相同就佢肯定發唔到圍
結論係有錢就咩都唔洗識
如果呢個工程師唔係屋企窮既洗鬼靠自己咁努力咩
10歲都退左休啦
所以都係窮人仔女都係註定要捱苦
應該咁講
就算唔識曲
相信爬多啲source都可以搵到一堆免費開源/收費俾你用
嘅app design program
左借右借再自創少少
我覺得一個完全唔識曲嘅人可以砌到個app出嚟嘅可能性係有嘅(當然只限於揼一個前後端勉強合格,純粹for包裝個idea嘅app)
但講真,一個咁有執行力嘅人要學識曲有幾難
分分鐘做完我上述講嘅嘢人哋都已經學完
美斯喺香港實波都冇得踢
有執行力當然好,不過執行力還執行力,腦力還腦力

打code都講天份,同數一樣,學唔識就係學唔識,好多人學好耐都係皮毛level
chatgpt 4.0搞得掂

你啲prompt夠detail就得

interface 要自己度啦
電影都有拍出黎 , 記者好似不嬲偷聽到 , 不過無人會認
所以有時候記者快過警察到案發現場
不過都會用內部簡稱 , 即係例如 101 代表傷人 , 102 代表打劫咁 , 地址就好難用暗號

電影都有拍出黎 , 事先部署既行動 , 就會用暗號 , 即係例如 雀仔剛剛離雀巢 , 麻鷹注意

入罪應該唔容易 , 我諗個頻道唔會好似地鐵咁不斷播 warning ?
例如 : "你已進入警方專用頻道 , 如你不是獲授權使用 , 請立即離開 , 所有收聽到的資料禁止紀錄 , 傳閱 或 散播 ... 你已進入 ..."
平時拉人非法集會都要舉旗作警告先

Jam 線 或者 Talk 就應該有法例限制左 , 非民用頻道 , 例如香港幾個電台既頻道 , 唔可以使用 , 只可以收聽
點解唔公平?
佢做消費者付出左金錢 生產袋錢 服侍袋錢 公平交易 何來唔公平?

跟你既邏輯 就變左每個人既存款係有期限 要keep住工作黎幫自己存款續個生效期 仲癲
咁佢去吃喝玩樂都係一種貢獻黎
佢洗既錢 會流入間鋪 間鋪又會出糧 流入員工既户口
暴發戶係咁上下
我只係睇到美藉
即係marketing
可能有好多個廁所
呢個係畀客用
去到20歲已經爭取自己第一桶金
80年代或之前,只要有手有腳肯做野就移到啦,英文或者外語都唔使識
你睇宜家6、70歲退休返嚟香港嗰班人就知啦,好多人去咗外國幾十年,可以唔使識當地語言
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞