每次送水去港島商業區都好自卑

356 回覆
901 Like 56 Dislike
唔駛自卑 狀元都可以去揸巴士
每行都有佢價值
而且其實高材生去港島區都可以唔習慣
最後個句係咪串緊樓豬
唔係專科寫字樓工都搵唔多
所以政府文職先咁受歡迎
有咗Whatsapp 之後就無收工

好似樓上咁講除非做公務員

返大公司仲撚煩,大把小圈子是非
唔好咁諗,每個人嘅人生道路都唔同。
最緊要問心無愧,同時亦要力爭上遊。
師兄加油
你唔送水 班友仔飲水喉水咋
讀大學冇用
體力勞動好多時係當下出汗出力
放工後唔使再諗
Office工好多時放咗工都仲要諗之後幾日至幾個月後會發生嘅事 有時幾大壓力
估唔到連登呢個post咁多人講野咁正常
打工是不可能打工的!
車牌?
坦白講 唔係努力就得嘅 都要講自己天份同際選

我一路開住冷氣一路上連登覆呢d comment
都覺得好大壓力
又容易肥
又冇咁陽光活力
sad 架
人地細個讀書讀到仆街 你就食煙扑MK妹姐
先甜後苦 同先苦後甜
正解
如果唔比心機讀書都生活無憂
對讀書嗰啲公唔公平?
向好嗰邊諗,最少巴打收工真係收工
返office 工就係辛苦在要對住你呢款痴線佬
勞力工手停口停,一受傷你就知做office工嘅好
轉行去人屋企清潔仲好啦,
依家成120蚊up一個鐘,d姐姐手腳勁慢,普通屋分2次都已經賺成千蚊,仲大部分串到話太多job唔接
唔鍾意咪QUIT囉
去做第二份工
一開始係唔係咁

之前從來未用過汽水車,第一轉就要8支水,頂硬上,係就係慢小小,去完一轉,手已經好硬,第二轉8支已經手軟,行唔到咁,師兄睇量我,俾我6支先,勉強頂到,好不容易先捱到中午飯,去左沙田一間茶餐廳到食,咁送左例湯黎, 攞起隻匙羹,我屌,提唔能起,右手已經硬能曬,我要用個頭壓低黎飲湯,心諗,仆街喇,重有半日點捱,好,食完飯,又推過,又熱又曬,已經出到沒曬汗,我知再唔飲水,一定會死,我愉雞經過7-11買支野飲,一野飲曬都唔夠,但起碼有返汗出,到岩岩放工時,佢地問我返唔返第二日,我話唔返,第日就辭職,好敬佩佢地,份工真係唔簡單。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞