最近個市係咪差到好難轉工

531 回覆
572 Like 31 Dislike
本金幾多?
有0.5M就可以trade/ bet
美股option賭波crypto
明明轉工應該要愈轉愈好 依家連伏工都搵真係本末倒置
係都唔係度貼啦
點解?
支持賣相
可能行頭唔同. 覺得資源多少唔重要. 大有大做, 細有細做. 同一行但好少大公司同細公司爭同一單JOB.

雖然我都係因為待遇問題轉工. 我直程放棄左舊公司升做AM的offer去換取5天工作. 但轉左工之後做野係無咁開心(Career的層面). 無左以前一路屌老細一路諗計解決問題個種快感.
每人重視既野都唔同既 你俾我都情願唔要title返5日工啦
我希望可以好似你咁 唔使等好耐
完全同你一樣 我由入職第一個月開始有搵工 有過offer但duties麻麻 就決定一動不如一靜 之後就一直揾工唔順利 唔係冇interview 就係啲工唔啱
同意,所以我冇apply trigger倒我伏工alert嘅openings
結果就係碌左大半個鐘淨係apply倒5份
連job post 都少 都咪話係sub
上年年底已經靜
好多大公司都freeze headcount, 有人走都唔準請人
專業工種
以前send 10分cv
4-6份有interviews 有3-4個offers
Linkedin睇到大約5-10個人爭一個位

依家玩到send 30份cv
得2-3個電話

1個offers 減20%人工
平均一份工有30-60個人爭

男人賣相係好少人買
捱到年尾出bone再算
吊你
係差到仆街,in左4份仲未有消息,已經4個幾月了
自己好彩,祼辭(因為三個月通知)
一直有keep 住send 下, 第二個月開始認真揾工,好快就一擊即中, 有offer 仲要加左20% ,都係大公司

所以加油, 我覺得唔係諗到咁差
依家好似好過上年年尾同今年年頭,我由上年12月開始搵,嗰陣冇乜openings,又冇乜interview,跟住keep住去到3月都係咁

去到上個月開始好似好咗,多咗openings,由4月去到今個月收到4-5個interviews,不過仲等緊offer
一定有人話正常有人話差 比較唔到
真係恭喜 咁你收到offer果下仲使唔使賠錢走
send 俾我睇下先

唔知係咪淨係我呢行係咁
d mid to mid/senior位opening少到仆街, 一地都係junior位
d一人之下萬人之上嘅就比以前多好多,但係冇料apply
睇你邊行同做乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞