「五月之約」五月天 [ 回到那一天 ] 巡迴演唱會 3

186 回覆
2 Like 14 Dislike
仲等緊阿信直接喺微博轉發“中國一點都不能少張圖”
你識咩 為咗做中國人
啲行為都要越嚟越似先得
咪到咁都話唔係 真係當人冇去過現場聽
而加咁樣仲好
掂埋心水唔洗再聽
呢幾日大家喺facebook ig threads上面失望既失望 嬲既嬲 盲撐既盲撐
人地今日已經係微博四川地震文到希望人地一切平安了
另外呢兩日好多人share 黃文萱篇文
本身tag左陳信宏 而家個tag被remove了

同埋 見到有台灣五迷話 陳信宏由2016年就無再上過ptt
但微博同小紅書佢一直都好活躍呢

開始覺得成件事變左做笑話
大家一廂情願覺得佢要做選擇 好委屈好難做
可能佢一直都無諗過要係中國同台灣之間揀
個答案一直都係中國
大家咁支持佢留係台灣 佢先最委屈
最怕見到盲撐嘅人話聽咗佢地咁多年 咁多以前嘅作品你聽唔出佢地嘅諗法咩
以前就係以前
依家佢揀咗嘅方向好明顯吧

所以真係完全唔知點解要心痛陳信宏喎
我心痛自己個荷包多d

成班嬌情台灣五迷一箱情願自己ff
有次仲見到有人話陳信宏一定偷偷喊緊
男兒立志 成名在望
無論多遙遠
一離開台北 卻又想念台北
數人民幣數錢數到笑緊
哩啲盲粉真係好on 9,阿信笑笑口講自己中國人,又要比班友屈佢好委屈 尊重吓佢哋偶像意願得唔得,明明人哋想做中國人
啱啱阿信係鳥巢特登唱永遠的永遠,話我永遠都會是你們的阿信 我們永遠都會是你們的五月天

等睇ptt同threads又會成班前粉小佢矯情
喺threads限時叫人鬧佢矯情到 啲盲粉學晒偶像一樣咁矯情咁識情緒勒索
呢個五毛信係大陸開場仲多過台灣本土,日日玩小紅書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞