「五月之約」五月天 [ 回到那一天 ] 巡迴演唱會 3

186 回覆
2 Like 14 Dislike
2011 年諾亞方舟嗰期開始睇演唱會
除咗疫情冇開一兩年 同埋今年之外年年都有入場睇

仲記得佢哋嗰時話出埋第10隻碟就退休 出咗八年都出唔到 對上一隻已經係一六年人生無限公司
賣老本賣到仆街 頂佢哋唔順

而家阿信仲要上台講埋呢啲嘢 真係申請俾人屌
公司之後果d新歌垃圾到喊寫俾天龍人聽
台灣人點睇依單嘢
真係冇一首好聽 你的神曲 玫瑰少年
因為你所以我 以前一隻碟起碼都有五六首好聽
而家完全技窮
睇台灣新聞YouTube 就勁屌
叫佢加油啦 中國人陳信宏
同感,聽咗十幾年哩幾年脫咗粉,次次都話咩加入五月天永遠不會遲就覺得好嘔心
都好嘅佢而家講清楚咪好,死心

希望大家下年五月仲記得今日佢講過咩啦吓
下年五月慳番d錢睇其他show算
一見到個新演唱會主題叫「回到那一天」即刻屌出聲 扮都唔扮擺明食老本
聽住先啦,出年咪又係撲飛
收皮啦,下年咪又係搶飛
聽咗10幾年 係時候bye bye
由咪嘴單嘢開始已經覺得阿信唔對路
依幾年請嘉賓合唱 嘉賓真唱 你就例牌咪嘴
冇歌手夠膽出聲
線上演唱會
其他歌手就真係線上唱
你就拍mv咁
完完全全係想同大家講我仲係王子 我唱歌好好聽 我啲live好穩定

然後場場演唱會都話五個人成日周圍去食好嘢
(台灣場就話唱完會一齊去打邊爐 北京場就話一齊食烤鴨 有年新年賀歲仲話咩聽日一齊去睇捉妖記 約幾點好)
成日想營造五個仲係好似以前咁fd
其實五個人依家只係business partner
諗起佢啲嬌情說話都想作嘔
阿信呢幾年嘅品味真係不敢恭維
唔係修音就係P圖,任何節日/節目都唔敢「直播」,要修飾一大輪先出到街

擺明最放唔低「王子」身份嗰個係佢 好想強調比人知佢仲好完美

但其實明眼人一睇都會覺得好假好兀突 由其是Covid 呢幾年完全走火入魔咁
近年都有睇 其實入場得返唔夠一半係香港人

你要去哪裡 巡迴演唱會(第一次的巡迴售票演唱會)
阿信 talking:
「真的是,最後的最後了。這個演唱會五月天你要去哪裡,我們想告訴大家的,就是五月天哪裡也不會去,就像三年前大家剛開始認識五月天一樣。五月天一直躺在各位的隨身聽裡,一直躺在各位的CD音響裡,往後的兩年,請大家常常拿出來聽。」

#5525 五月天 回到那一天 巡迴演唱會
阿信 talking:
「愛過的那些歌曲,有一天再也不聽。我想也許在未來的某一天,你會再度的離開五月天。但是請相信我,怪獸、瑪莎、石頭、冠佑,我們會一直在這裡,等著你回來⋯⋯等著你回來。
在那之前我想說,我們會不時的、不時的⋯⋯突然好想你。」
上面講完行內冇人夠膽評論阿信咪嘴
突然諗起之前睇過有段片 好似有啲端倪
https://youtu.be/tZT_KZsGT58?si=5YPqkJtuF_JoyMU_

懶人包:
奶茶提到只有2個人話佢唱歌難聽
蝴蝶就估係阿信
0:20 奶茶就話唔係 阿信客氣好多 同埋佢自己都(…)係歌手
然後個動作就擺明話自己好似爭啲講錯嘢
之後小鬼就connect咗
好似阿信唱歌難聽喺行內已經唔係秘密咁
我地中國人一定支持五月天
阿信24日演唱會另一片段驚人曝光,直喊泉州是「我的家鄉」!阿信指出,爺爺有天從家中書櫃翻出族譜,並向年幼時的他說:「阿信,你的祖先的祖先是從泉州過來的,所你這樣一直一直排下來,你的名子中間是一個信這個字」。
d台狗最鍾意加鹽加醋,你祖先你鄉下係大陸有咩問題
泉州天團 呢個名好似本身都好多年
無啦,要退了
退出五月天永遠不會遲
每個孤單天亮 我都一個人唱
默默的讓這旋律 和我心交響
就算會有一天 沒人與我合唱
至少在我的心中 還有個尚未崩壞的地方
(已崩壞)
d台狗玻璃心係咁 聯合國都承認左台灣係中國一部分
出陣曲
深圳站調咗去1-3+5-7/7開

佢地係咪見有大量台灣五迷脫粉,所以25週年都唔洗特登返去搞
之前網傳又話6月深圳嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞